Optisyen Zeynep TUNÇ: Yaz Aylarında Havuz ve Denizde Hijyene Dikkat – OptisyenCOMOptisyenCOM

26 Nisan 2024 - 22:22
SON DAKİKA

Optisyen Zeynep TUNÇ: Yaz Aylarında Havuz ve Denizde Hijyene Dikkat

Optisyen Zeynep TUNÇ: Yaz Aylarında Havuz ve Denizde Hijyene Dikkat
Son Güncelleme :

20 Eylül 2020 - 13:57

Malum yaz ayı da geldi çattı serinlemek için tercih ettiğimiz havuz ve denizlerde hijyen kurallarına dikkat etmeliyiz. Gözlerimiz gün boyu mikroplarla savaşır ama mikrop miktarı fazla olursa savunma mekanizması da yetersiz kalabilir. İyi temizlenmeyen ve klorlanmayan havuzlar ya da iyi temizlensin diye daha fazla klorlaştırılan havuzlarda mikropların hızla çoğalması için uygun ortam oluşturabiliyor. Bu nedenlerle gözde konjonktivit; göz tabakasının iltihabına neden olmaktadır. Gözlerde kızarıklık, çapaklanma, batma, sulanma, bulanık görme ve ışığa hassasiyet gibi belirtiler verir. Bu enfeksiyondan çocuklar daha çok etkilenir.

Bu durumlarda havuz ve denizlerde :
1-Yüzme gözlüğü kullanılmalı
2-Kontak lenslerle havuza ve denize girilmemeli
3-Serinlemek için doğru oranda klorlanan havuzlar tercih edilmeli
4-Enfeksiyon belirtisi var ise doktora gidilmeli
5-Enfeksiyon varsa, havuzlara ve denizlere girilmemelidir

Yüzme gözlükleri:
Doğru bir yüzücü gözlüğü kullanmak göz sağlığı ve rahatlığı için çok önemlidir. Yüzme gözlüğü seçerken çerçeve şekli, göz şekli, yüzme amacı ve yüzdüğünüz ortamın indisi farklı olabilir bu yüzden gözlük seçiminizi bir optik müessesesinden, gerekli yardımları optisyeninizden alarak temin edebilirsiniz.

• Yüzme gözlüğü kullanıcılarının en temel şikâyetleri gözlüklerin su alması ve buğu yapmasıdır.

Anti-Fog anti-buğu özelliği olan ince bir kimyasal tabakadır ve lens’in iç yüzeyine uygulanır. Bu özellik yüzme sırasında oluşabilecek yoğunlaşmayı azaltır. Yoğunlaşma, göz merceği ve su sıcaklığı arasındaki kontrast nedeniyle oluşur. Zamanla ve temizlik esnasında iç katmanı silmek gibi hatalı uygulamalar sonucunda bu katman işlevini yitirir. Bu problemi ortadan kaldırmak için kullanım öncesi gözlüğünüzün iç katmanına buğu önleyici sprey sıkabilir veya gözlüğü 2-3 dakika su içerisinde tutarak lens ısısının su ile eşit hale gelmesini sağlayabilirsiniz.
Su alma problemi ise yüz anatomisine uyum sağlayamamasından kaynaklanır.

Yüzme gözlüklerinde cam seçimi:

Kahverengi-amber lensler: Kontrastı ve derinlik hissini artırıp, renk algısını bir miktar azaltır. Güneşli havalarda ve parlak ışıklı ortamlar için uygundur
Şefaf lensler: Normal gündelik kullanım için uygundur.
Mavi-mor lensler: Açık havalarda kullanım uygundur, kamaşmayı azaltır. Renk algısını artırır.
Aynalı lensler: Yarışlarda ve açık havalarda kullanımı uygundur.En küçük çiziklerde bile görüş acısı etkılenir.
Gri-siyah lensler: Günlük kullanıma uygundur, genellike acık alanlarda kullanlır. sudan yansıyan ışınları ve göz kamaşmasını azaltır bu özelliğiyle güneş gözlüğünün özelliklerini taşır. Işığı en çok kesen cam rengi olduğu için göz yorgunluğunu azaltır.
Uzun ömürlü yüzücü gözlükleri için :

1- Her kullanım sonrası tuzlu veya klorlu suyu temizlemek için tatlı ve soğuk su ile durulayın.
2-Doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın , asarak kurutun
3-Uzun müddet kullanmayacağınız durumlarda sirke veya bulaşık deterjanı ile detaylı temizlik yaparak gölgede kurutun ve ambalajında saklayın.
4-Çiziklere neden olacağı için lensi asla iç taraftan silmeyin. (Anti-Fog lenslerde)

Güzel bir yaz ve tatil geçirmeniz dileğiyle…

Zeynep TUNÇ

OPTİSYEN

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.