Murat AKIN: Örnekleme Sistemi Çok İlginç – OptisyenCOMOptisyenCOM

26 Nisan 2024 - 19:02
SON DAKİKA

Murat AKIN: Örnekleme Sistemi Çok İlginç

Murat AKIN: Örnekleme Sistemi Çok İlginç
Son Güncelleme :

21 Eylül 2020 - 9:41

ÖRNEKLEMELİLEŞTİRDİKLERİMİZDEN MİSİNİZ?

Örnekleme sisteminde normal reçetelerin %5 ‘i incelenir, nitelikli reçetelerin ise tamamı incelenir. Eğer bu %5 küsuratlı çıkarsa bir üst rakama tamamlanır. Bu sayı 10’un altında çıkarsa 10’a tamamlanır ve 10 reçetenin altında ise reçete sayısı, tamamı incelenir. Yani örnekleme sisteminde en az 10 reçete inceleniyor.

Örnekleme formülasyonu ile ilgili örneğimi 231 reçete ve 14,300 lira toplam tutar üzerinden yapacağım ve neden örneklemeli değil de örneklemesiz tercih ettiğimi örneklerle arada açıklayacağım.

Öncelikle örnekleme sistemini seçtiysek kaç adet reçetemizin kontrol edileceğini hesaplıyor sistem.

231 reçetenin %5’i 11.55 ve bir üst rakama tamamlanıyor sayı. Yani 12. Bu 12 reçetenin toplam tutarının 660 TL olduğunu, birinde hata tespit edildiğini, tutarında 95 lira olduğunu varsayacağım. İkinci sırada kesinti oranı hesaplama var.

Formül;

Kesinti oranı %= örn reçetenin kesinti tutarı / örn reçetenin toplam tutarı *100

Yani 95/660*100= 14,39

Ve son olarak sırada ödenecek tutarın formülü var.

Ödenecek tutar=Toplam reçete tutarı – (toplam reçete tutarı * kesinti oranı )

Yani

14,300-(14,300*%14,39)=

14,300-(14,300*14,30/100)=

14,300-2,057=

Ödenecek tutar= 12,243 TL

Bu 2057 TL’lik kesintiyi ödememenin tek yolu her gün Medula Optik sistemde kırmızı şeritli İNCELENDİ yazısının çıkmasını takip etmek ve kesinti var ise 5 gün içinde itiraz etmek.

Eğer bu süreyi kaçırırsanız 95 TL yerine 2057 TL kesinti yapılıyor toplam alacağınızdan. Eğer 5 günlük süre içerisinde itiraz ederseniz tüm reçeteleriniz tek tek örneklemesiz gibi incelenip sadece hatalı olanlar kesiliyor alacağımız toplam tutardan.

Reçete inceleme biriminde beni ne zaman görseler, unutulmuş bir imza veya kaşe eksiği için çağırsalar konu bir şekilde “neden örneklemeliye geçmiyorsunuz” a geliyor.

Ben de her seferinde sözleşme yaptığım ilk yıl başımdan geçen birkaç olayı anlatıp “yerimde olsanız siz ne yapardınız” diye soruyorum. Cevap her seferinde “e yani, tabii siz de haklısınız ama yine de örneklemeli olsa daha iyi olur bizim için” cevabını alıyorum.

Her ne kadar iş yükünün hafiflediği ve ödemelerini zamanında yapılması için örnekleme tercih edilmesi gerektiği söylense de, “biz artık böyle hatalarda telefon açıyoruz, daha ılımlıyız” dense de geçmişte yaşadıklarımdan ötürü bildiğim yoldan şaşmıyorum.

Üstelik “…5 iş günü içerisinde itiraz edilir ise…” koşullunu doğru bulmuyorum. Sonuçta kişinin başına her şey gelebilir 5 gün bakamayabilir.

Bunu düşündürecek çok şey yaşadık çünkü. Mesela cumartesilerin iş günü sayıldığını, protokol numarası ile oynanmaması gerektiğini, hak sahibinin işsizlik maaşını 10 ay alsa bile, gözlük yardımını 3 ay süre ile alabildiğini, ödemelerin hiçbir şekilde gecikmediğini, istendiği anda örnekleme sistemindeki seçimimizi değiştiremeyeceğimizi, adisyon değerini yakın numarası olarak değerlendiren memurların olduğunu!…

Tamam, medula sistemi günden güne geliştirildi, SGK reçete kontrol biriminde bulunan optisyen olmayan memurlar biraz daha tecrübelendi. Fakat yine de insiyatif kullanma, empati yapma, reçete ile ilgili akıl yürütme, reçete üzerinde gözlükçünün lehine ya da aleyhine verilecek kararları değerlendirme konusu olunca ‘’optisyenlerin kamuda belirli bölümlerde istihdam edilmesi ‘’ gerektiği bir kez daha karşımıza çıkarıyor.

Bence işin matematiği ile mantığının örtüşmesi ve haksız kesintilerinin önüne geçmek için iki kuralın değişmesi gerekiyor. Birincisi, incelendikten sonra 5 günlük itiraz süresi -ödeme yapıldıktan itibaren 5 gün- olması ve istediğimiz anda örneklemeli örneklemesiz arasında geçiş yapabilinmeli.

Sağlıklı ve güzel günler dilerim.

Murat AKIN

Gözlükçü

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.