AY SONU İŞLEMLERİ VE ÖNEMİ? – OptisyenCOMOptisyenCOM

30 Nisan 2024 - 19:31
SON DAKİKA

AY SONU İŞLEMLERİ VE ÖNEMİ?

AY SONU İŞLEMLERİ VE ÖNEMİ?
Son Güncelleme :

27 Mart 2022 - 9:11

AY SON NEDEN ÖNEMLİDİR?
REÇETE & MEDULA İŞLEMLERİ
Merhaba arkadaşlar. Malum SGK’ya kestiğimiz faturalar sebebiyle her ay sonu optisyenler için önemlidir. Şimdi sizlere kısaca bu önemden bahsedeceğim.
DÖNEM: Her ayın 1 ‘i ile 31 ‘ i arasındaki günlerde Medula sistemine kaydedilen reçetelere denir.
Örnek: 1 Mart-31 Mart tarihleri arasında kesilen faturaların ödemesi tek seferde SGK tarafından ödenmektedir.
SGK bu parayı ne zaman öder? Siz bu Mart dönemi medula-fatura evraklarını en geç 15 Nisan’a kadar İl Sgk’nın ilgili birimine teslim edersiniz. Sizin Mart dönemi SGK’ya fatura ettiğiniz tutar 15 Haziran’da sizin hesabınıza geçer.
Yani siz 31 Mart’ta kabul ettiğiniz 5 adet reçeteyi tembellik eder 1 Nisan’da medula sistemine kaydederseniz sizin 15 Haziran’da hesaba geçecek paranız 15 Temmuz’da hesabınıza geçer. 1 gün geç kalmak 1 ay fazladan ödeme beklemenize sebep olur.
Mart ayında kabul ettiğiniz tüm reçeteleri SGK Sözleşmesinde belirtilen şartlar uygun olarak Mart ayı içerisinde medula sistemine kaydetmeniz sizin lehinize olacaktır. Bu yüzden ay sonları önemlidir. Ayrıca Medula Dönem Sonlandırma İşlemleri Sgk Sözleşmesine göre 31 Mart-15 Nisan arasında yapılması gerekir. Lakin e-faturada geriye dönük 7 gün tarih atılacağından bu işlemlerin 31 Mart-7 Nisan arasında yapılması gerekir. Aksi halde dönem sonlandırma yapamaz bütün dönemi bir sonraki dönem ile birlikte fatura etmek zorunda kalırsınız ki bu durumda alacağınız tüm ödemeyi de 30 gün ertelemiş olursunuz!

Bir sonraki yazımda 7 Gün içinde Sgk’ya e-fatura kesmenin önemini kısaca anlatacağım.
Bu makaleyi faydalı bulduysanız aşağıya yorum yapabilir merak ettiklerinizi yoruma yazabilirsiniz.

Not: Bu içerik optisyen adaylarına katkı sağlamak adına yazılmıştır.

Optisyen

İsmail UYAR

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.