ÜÇ BOYUTLU GÖRME KAYBI İÇİN ÖZEL ÜRETİLEN CAMLAR – OptisyenCOMOptisyenCOM

27 Nisan 2024 - 13:18
SON DAKİKA

ÜÇ BOYUTLU GÖRME KAYBI İÇİN ÖZEL ÜRETİLEN CAMLAR

ÜÇ BOYUTLU GÖRME KAYBI İÇİN ÖZEL ÜRETİLEN CAMLAR
Son Güncelleme :

27 Kasım 2023 - 8:08

STEREOPSİS BOZUKLUĞU (STEREO KÖRLÜK) – ÜÇ BOYUTLU GÖRME KAYBI VE GERİ KAZANIMI İÇİN ÖZEL TERAPÖTİK GÖZLÜKLE TERAPİSİ

SORULAR;
-Göz hekimi tarafından reçete edilen üç boyutlu görme kaybı ile ilgili terapi amaçlı gözlük mümkün müdür?
-Stereo körlük, üç boyutlu görme kaybı nedir?
-Ülkemizde bu tarz camların üretimi yapılabiliyor mu?

CEVAP;
Stereopsis; Çevremizi üç boyutlu (3D) olarak algılama yeteneğidir ve çevremizdeki nesnelerle
aramızdaki mesafeyi değerlendirmemize olanak tanır.
100 kişiden 6-7’sinde 3 boyutlu görme yeteneğini engelleyen görme sorunları bulunmaktadır. Stereopsis veya 3 boyutlu derinlik algısı, beynimizin her iki gözden alınan iki görüntüyü tek bir 3 boyutlu görüntü oluşturacak şekilde birleştirmesiyle ortaya çıkar.

3D görme yeteneği, kişinin doğuştan sahip olduğu bir yetenektir. Ancak, bazı durumlarda, göz/görme sorunları veya travmatik kazalar nedeniyle 3D görme yeteneği kaybedilebilir. Bir gözü görmeyen insanlar çevreyi 2 boyutlu görüyor ve bu, stereo körlük denilen bir durumdur.
Gözümüzün birini kapattığımızda da derinlik algısını yitiriyoruz. Deneme yapmak için, belli bir mesafede masanın üstündeki bir noktaya tek gözünüzü kapatarak basmak isteyin. Belirlediğiniz noktaya parmağınızı basmakta zorlandığınızı göreceksiniz. Halbuki, iki göz açıktan aynı işlem çok rahat gerçekleşecektir.
İki gözün de görüyor olması, stereo kör olunmadığı anlamına gelmiyor. Bir gözün diğerine göre daha az görüyor olması, Strabismus (Şaşılık, göz merkezinin kaymış olması), Diplopi (Çift görme), Ambliyopi (Göz tembelliği), Dikkat eksikliği, Hiperaktivite bozukluğu (DEHB), Vertigo (Baş dönmesi), Astenopi (göz yorgunluğu) v.b. durumlarında da, stereo körlük söz konusudur. Derinliği algılayabilmek için, iki göze gelen bilgilerin beyinde birleştirilmesi gerekir.

Stereo körlük, gözlemlenen görüntünün derinliğinin olmamasına neden olan görme değişikliğidir ve bu nedenle üç boyutta görmek zordur. Bu şekilde her şey sanki bir çeşit fotoğrafmış gibi gözlenir. Stereo körlük üç boyutlu nesneleri iki boyutlu görmek değil sadece. Yüksekliği, genişliği ve mesafeyi de (uzaklık-yakınlık) zayıf algılamaktır.

Yukarıda bahsedilen semptomların terapisi için özel terapötik filtre gözlük camları, göz doktoru tarafından teşhis ve reçete edilerek, Türkiye’de ilk defa ve yalnızca, Beta Optik-Novax tarafından üretilmektedir. Sağ gözde 600 nm dalga boyunda (kırmızı-bordo renkte) ve Sol gözde ise 450 nm dalga boyunda (yeşil veya mavi) filtreler kullanılmaktadır.

3D görme kaybı, yaşam kalitemizi etkileyebilecek bir durumdur. Ancak, doğru tedavi ile çoğu insan 3D görmeyi yeniden kazanabilir veya 3D görme kaybının etkilerini azaltabilir.
Stereo körlük testi bazı kolay ve basit yöntemlerle yapılabilir. Örneğin; Kişi farklı derinliklerde bulunan iki nesnenin aynı hizada mı yoksa farklı hizada mı olduğunu belirlemeye çalışır. Veya kişi, 3D filmleri/ video oyunlarını nasıl algıladığını düşünebilir. Eğer kişi, bu görüntülerin derinliğini ve mesafesini doğru bir şekilde algılayabiliyorsa, muhtemelen 3D görme yeteneğine sahiptir. Bununla birlikte, bahse konu problemleri doğru bir şekilde teşhis ve tedavi etmek için, belirtilen görme değişiklikleri şüphesi olduğunda bir göz doktoruna danışılmalıdır.

Hazırlanan terapi gözlüğünün, yaşa ve problemin düzeyine bağlı olarak, hangi süre ve sıklıkla kullanılacak olması göz doktorunca planlanması gerekir. Kaldı ki, öncelikle sorunun altında yatan muhtelif sebeplerin, tedavi edilerek/düzeltilerek ortadan kaldırılmasına yönelik süreçler, göz doktorlarımızca takip edilecektir.

Bu bilgilendirmeden amacımız; sorunun teşhis ve tedavisi ile ilgili Oftalmoloji/Nöro Oftalmoloji bilimini ilgilendiren detaylara girmek değil, yalnızca stereo körlük tedavisinin özel gözlükle terapi edilerek düzeltilmesi veya sorunun hafifletilmesi amacıyla ihtiyaç duyulacak gözlüğün, üretilmesinin mümkün olduğu bilgisini paylaşmaktır.

ERDAL ÖZKAVAK

BETA OPTİK YÖN.KUR.Ü.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.