İLK DEFA DUYDUK. MİKRO PRİZMA NEDİR? – OptisyenCOMOptisyenCOM

20 Nisan 2024 - 13:26
SON DAKİKA

İLK DEFA DUYDUK. MİKRO PRİZMA NEDİR?

İLK DEFA DUYDUK. MİKRO PRİZMA NEDİR?
Son Güncelleme :

06 Aralık 2022 - 6:16

Bir optisyen-gözlükçü meslektaşımızdan gelen mikro prizma konusunu, Beta Optik Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Erdal Özkavak’a sorduk.

Mikro prizma nedir?
Gözlük camlarına uygulanabilir mi?

Mikro prizma düzenekleri, bazı endüstriyel cihazlarda, aydınlatma panellerinde ışık difüzörü (dağıtıcısı) olarak kullanılmakta, reklam amaçlı panolarda-posterlerde üç boyutlu algısını oluşturmak için de yararlanılmaktadır.

Bizim konumuzla alakalı olarak söyleyebileceklerim şunlardır;

Mikro prizma, 2 prizma diyoptrisinden daha küçük değerdeki prizmalar için tanımlanmış bir kavramdır. Gözlük camlarına, 0.25 prizma diyoptrisi adımlarla uygulanabilir.

Mikro prizma lensler, Binoküler Görme Bozukluğu (BVD-Binocular Visual Dysfunction) olan kişiler için, hızla en uygun tedavi yöntemi olarak benimsenmektedir. Sağlıklı binoküler görme ile ışık, korneadan geçerek ve gözün arkasındaki retinaya odaklanarak iki göze ulaşır. Beyin, her bir gözün retinasından aldığı bilgiyi yorumlar ve tek bir görüntü oluşturur.

Tek bir görüntü ancak, gözler aynı rotasyonda mükemmel bir şekilde hizalanırsa ve birlikte uyumlu çalışırsa oluşur.

Binoküler Görme Bozukluğu (BVD) olarak bilinen bir durumda, gözler yanlış hizalanır ve senkronize olamayarak farklı rotasyonlarda odaklanır. Monoküler olabileceği gibi, binoküler olarak da gelişen bir durumdur. Beyin iki gözün uyumsuz hizalanmasını telafi etmek için zorlanır ve çift görme ve/veya diğer semptomlar ortaya çıkar. Bu semptomlar, disleksi (öğrenme bozukluğu), anksiyete(kaygı bozukluğu, endişe), özgüven sorunu, kişilik bozukluğu, panik atak, stres, beslenme bozukluğu, v.b. şeklinde görülebilir. Bu tespitler, endikasyonu sağlamak amacıyla, göz doktorunun mikro prizma lensleri reçete etmesinin yaygın bir nedenidir.

Selamlar,

Erdal ÖZKAVAK

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.