Optisyenin İstifası Nasıl Olmalıdır? – OptisyenCOMOptisyenCOM

26 Nisan 2024 - 09:52
SON DAKİKA

Optisyenin İstifası Nasıl Olmalıdır?

Optisyenin İstifası Nasıl Olmalıdır?
Son Güncelleme :

23 Eylül 2020 - 9:05

Öncelikle bilmeliyiz ki Mesul Müdür sıfatı ile çalışan optisyen bir SGK’lı işçidir. Bu yüzden 4857 sayılı İş Kanunu geçerlidir.

Bir optisyenin yasal olarak sorunsuz işten ayrılması için 4857 sayılı İş Kanunu’nun 17. maddesinde yer alan ihbar sürelerine uyması gerekmektedir. İhbar süreleri çalışma süresine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

‘’Madde 17 – Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir. İş sözleşmeleri;

a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,

 b) İşi altı aydan birbuçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,

c) İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,

d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra,

Feshedilmiş sayılır.

Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir. Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.

İşveren bildirim süresine ait ücreti peşin vermek suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir’’

Günümüzde optisyen nasıl istifa etmelidir?

1-) İş yerinden problemsiz olarak ayrılıyorsanız işverenle herhangi bir probleminiz yoksa istifanız resmi olarak çok kolay.

İstediğiniz tarihte aynı gün olmak şartı ile hem bulunduğunuz İl Sağlık Müdürlüğüne hem de SGK İl Müdürlüğüne   …/…../…. (Dilekçeyi verdiğiniz günün tarihi yazın) Tarih itibari ile istifa ediyorum diye bir dilekçe vererek istifa edebilirsiniz. Burada unutulmamalıdır ki aynı günde iki kuruma da dilekçe vermeniz gerekmektedir. Siz istifa dilekçenizi verdikten sonra SGK ayrıldığınız işyerinin Medula Optik Sistemini kapatacaktır. İstifa dilekçenizi İl Sağlık Müdürlüğüne verirken ruhsatınızıda yanınızda götürmeyi unutmayın.

2-) İşyerinden problemli olarak ayrılacak ve yasal olarak işverinin sizden şikayetçi olmamasını istiyorsanız:

Öncelikle yukarda ki şu cümleye dikkat ediniz.

”Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir. Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır”  Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir. Eğer işe başlarken işverenle yaptığınız sözleşmeye ihbar süresini daha uzun bir süre koyduysanız o süreye uyacaksınız demek!

Sözleşmenizde ihbar süresi koymadığınızı varsayarak devam ediyoruz. 

İşi 6 Aydan Az Sürmüş İşçi İçin : 2 Hafta
İşi 6 Aydan 1,5 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin : 4 Hafta
İşi 1,5 Yıldan 3 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin : 6 Hafta
İşi 3 Yıldan Fazla Sürmüş İşçi İçin : 8 Hafta olarak belirlenmiştir.

Burada yazılı olduğu gibi belirtilen haftadan önce bunu işyerine bildirmeniz gerekiyor. İş yerine bunu sözlü olarak söylemeniz bir şey ifade etmeyeceğine göre bunu nasıl yapacaksınız?

İstifanın en güzel yöntemi yine İl Sağlık Müdürlüğüne dilekçe vermekten geçiyor.

Diyelim ki 1 yıldır aynı işyerinde çalışan optisyensiniz. Ne diyor yukarda ihbar süresi ‘’ 4 Hafta ‘’

İl Sağlık Müdürlüğüne 4 hafta önceden ‘’ 4 hafta sonra mesul müdür olarak görev yaptığım işyerinden ayrılacağım, bilgilerinize ‘’ tarzı bir dilekçe verebilirsiniz. Böylece 4 hafta sonra gerçek istifa dilekçenizi hem İl Sağlık Müdürlüğüne hemde SGK İl Müdürlüğüne vererek yapabilirsiniz.

Böylece işveren sizi habersiz işi bırakmakla suçlayamaz.

İsmail UYAR

Optisyen

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.