Optisyenlik Tavsiye Edermisiniz? – OptisyenCOMOptisyenCOM

27 Nisan 2024 - 06:51
SON DAKİKA

Optisyenlik Tavsiye Edermisiniz?

Optisyenlik Tavsiye Edermisiniz?
Son Güncelleme :

29 Eylül 2020 - 8:31

Bir rehberlik öğretmeninin optisyenlik tavsiye edermisiniz sorusuna bazı optisyenlerin cevapları aşağıdaki gibidir.

Optisyen M.A.T: Tavsiye ederim hem kendi iş yerimizi kurabildiğimiz hem de her mağazada olması gerek mesul müdürdün arandığı bir bölüm , elbette devlet tanımı açısından pek belirgin değiliz fakat bunların da yavaş yavaş çözüleceğine inanıyorum. Bu bölümü okurken özellikle kendi iş yerinizi açacağınız için okuyun tavsiyesini veriyorum çünkü bir yerde mesul müdür olarak çalıştığınız zaman hak ettiğinizi pek göremiyorsunuz bu konu elbette optik mağazadan mağazaya değişir ama genel olarak böyle , bence güzel ve eğlenceli bir bölüm ilerleyen yıllarda umarım sadece Optisyenlerin kendi mağazasını açabildiği bir bölüme dönüşür o zaman daha güzel olacağını düşünüyorum

Optisyen N.M.E: Tavsiye ederim yanlız 2 şartım var.1.cisi kendınızın duzgun birey olması.2.cisi calıstıgınız yerdekı patron yada calısma arkadaslarınızın duzgun bırey olması

Optisyen C.K: Kısa ve net HAYIR

Optisyen G.A: Bu bölümü okumadan önce 2 fakülteye başlamıştım ve birini bitirdim maliye bölümü. Şimdi ne işin var optisyenlik de diyenler olabilir. Bu soruyla sık sık karşılaştığım için cevap verim. Keşke optisyenliği daha önce okusaydım diyorum. 1.cisi kaliteli bir eğitim veren ve gerçekten kendini geliştirmiş hocalardan hakkını vere vere zevkle okudum. Günümüzde herşey maddiyat konusu olabilir ama bundan daha öncesi sevdiğiniz ,zevkle , mutlulukla yapacağınız işleri tercih etmelisiniz. Optsyenlik o kadar muazzam bir meslek ki dünyanın bütün güzelliklerini size sunan gözünüzün üstüne kurulmuş kendinizi sürekli gelistirebileceginiz ,atölye kısmında yaratıcılığınızi,el becerilerinizi gosterip, satış tarafında insanlar ile diyalog halinde olup bir yandan onlara hizmet ederken bir yandan sosyojik açıdan bir çok kişi tanıyıp dünyaya bakışınızı degistirebileceksiniz. Şimdi bana neden maliyeyi birakip optisyen olmak istedin diyenlere Severek yapıp, mutlu olduğum mesleği seçtim diyorum. Sevgiler ve saygılarımla sağlıcakla kalın.

Optisyen F.Ç: Bölümümüzün eğitimi 2 yıllık Sağlık Hizmetleri meslek yüksek okullarında verilmekte dersler fizik ve optik ağırlıklı sayısal bir bölümdür şu an için sağlık mezunu olmamıza rağmen hiç bir kamu kurumunda kadromuz bulunmamaktadır. Şu 2 seneye kadar iş imkanları iyi olmasına rağmen son 2 senedir iş olanakları iyi değildir sadece özel kurumlarda optik firmaların Mesul müdür olarak görev yapmaktayız Hastanelerden gözlük reçetelerini hastanın isteklerine doktorun tavsiyesine uygun şekilde cam ve çerçeveyi hazırlayıp kişiye teslim etmektir. Pratikte bi nevi esnaflık beceriniz yani satış becernizin olması gerekir

Optisyen S.S: Öncelikle öğrencileri düşünerek böyle bişey yapamanızı tebrik ediyorum hocam çok şanslılar . Bundan 4 sene önce mesleğimiz gayet iyiydi sonra özel okullar mezun vermeye başlayınca işsizlik artı ve maaşlar çok düştü Yani işine gelirse verilen maaş çalışıyorsun kendi müessesini açabilsen çevrende var ise meslekte kar oranı çok yüksek ama eğer eleman olarak bişeyler yapacaksanız ki ben öyleyim işimiz çok zor mesleğimiz artık bitti bu meslekten ziyade ileri de işsiz kalmayacakları meslekler edinmelerini tavsiye ediyorum iyi akşamlar .

Optisyen S.M: Öğrencilerinize hayatlarında başarılar dilerim..hem optisyen hem de müessese sahibi olarak her gecen gün meslegimizi icra etmekte zorlandigimiz bir meslek dali olmaya başladı yabancı firmaların zincir mağazaları ihtiyaçtan daha fazla mezun veren özel ve devlet okullari sayesinde Çok yakin bir vakitte universite mezunu işsizler grubuna doğru gitmekteyiz eski yillardaki meslektaslarimin kar marjlarida artik yok AVM lerde zincir magazalarda calisan arkadaslarimiz bu yanilgiyla dükkân acip borç bataginda kaldiklarinda anliyorlar.işimizin her ani emek istiyor bizler hediye verdiğimiz ipi bezi spreyi bile paramizla alip insanlari mutlu etmenin yollarini deniyoruz bazen defalarca ayni ürünü pek çok kişiye bikmadan usanmadan anlatmaya calisiyoruz .gözlük ödemelerinden tutun pek çok konuda çözümlenemeyen sorunlarimiz var.lakin tek gayemiz ticari amaç gütmeden insan sagligi….optisyen olarak bir muesesede çalışmak istersek mesul mudur olarak bütün sorumluğun altına imza atiyoruz SGK sözleşmesi gibi…herhangi bir usulsüzlük karsisinda bütün cezai ve idari yaptirimlarlada karsi karsiya kalabiliyoruz aldigimiz ücret artik birkaç yil evvel 2000+ lardan asgari ücretlere kadar düştü bu kadar sorumluluğun altında elbette ki komik malesef ki yerinize çalışacak insan cok olunca kabul ediliyor ayrıca 2 yil optisyenlik bölümünü tamamladiktan sonra dgs sinaviyla fizik bölümüne gecebiliyoruz 2014 yili öncesinde mezun olanlara lisans tamamlama hakki geldi buradanda SAGLIK kurumları işletmeciliği afet yönetimi is güvenliği fizik gibi bölümlerle lisans tamamlayabiliriz.avrupa da optometristler var bunlar gozluk muayenesi yapabilir lakin ilac ameliyat yapamaz ama ülkemizde geçerliliği yok

Optisyen B.A : Hayatımın dönüm noktasında verdiğim en büyük yanlış karar.Şimdilerde hala başka bölüm okuma derdindeyim. Her anlamda şu anda batmış bitmiş bir meslek. İşin suyu iyice çıkmış sektörde herkes birbirini kötülüyor gördüğüm gözlemlediğim kadarıyla

Optisyen T.Ç: Değerli meslektaş, öğrenci ve optisyenlik okumayı düşünen arkadaşlar.

Mesleki konular ne zaman gündeme gelse kanunun yorumu ve diğer meslek grubuna atıfta bulunulması kronikleşti.

Öncelikle kabul edilmesi gereken en önemli konu, bu kanun ve tanımın yeterli olduğudur. Optisyenlik kanundan kazanılmış tüm haklar kullanılmalıdır. Bu doğrultuda 5193 Sayılı Optisyenlik Hakkındaki Kanun ve Yönetmeliğin 1. Maddesi. Her ikisi de Optisyene fertlerin ve toplumun sağlığını koruma görevini kanunen veriyor. Her ikisi de Optisyen unvanının, Optisyenlik mesleğinin icra edilmesi diye devam ediyor.

Sonrasında sözü optisyenlik müessesesinin açılmasına getiriyor ki optisyenler eğitim aldıkları mesleği icra ederler ve asıl meslekleri sağlık hizmeti sunmaktır.

Tüm gözlükçü ve optisyenler bilirler ki aynı anda dört meslek icra ederler:

1) Sağlıkçı. 2) Zanaatkâr 3) Modacı ve 4) Tüccardırlar.

Bu doğrultuda olaya baktığımızda ben, eğitmen olarak çalıştığım SHMYO’larında öğrencileri mümkün olduğu kadar hastane stajına da göndermeye özen gösteririm.

Bu stajı alan öğrencilerim meslek eğitimi süresince aldıkları sağlık, anatomi, fizyoloji, kontak lens ve hastalıklar derslerinin yanı sıra teşhis ve tedavi süreci hakkında da bilgi sahibi olurlar. Bunu sağlamak için emek sarf ederiz.

Bu öğrenciler hastanelerde:

1) Hasta karşılama.

2) Hastanın anamnezini hazırlama.

3) Varsa eski gözlüklerini ölçme ve raporlama.

4) Damlalı muayene yapılmışsa hastaya durumu hakkında bilgi verip uyarılarda bulunma.

5) Kontak lens uygulaması yapılıyorsa tek kullanımlık deneme lenslerini düzenleme. Doktor talebine göre ürün getirme.

6) Reçete yazıldıktan sonra gözlükle şikayete gelen hastaların gözlüklerini kontrol edip, sağlık, mühendislik ve teknik olarak reçete muhteviyatına uygunluğunu ölçme ve değerlendirme yapıp şikayetin reçete ile mi yoksa gözlükle mi sorunlu olduğunu raporlamak.

Bu ve benzeri çalışmalar muayeneye sinerji kattığı için optisyenler özel hastanelerde tercih edilmeye başlandı. (Buna engel bir kanun da yok.)

Not: Yanlış anlama ya da yönlendirmeler olmasın diye vurguluyorum: Bu işlem Optometri değildir, olamaz da…

Optisyen M.D: Ben bu bölümü seçtiğim yıllarda Türkiye genelinde sadece beş üniversitede vardı.şimdilerde hemen hemen bütün üniversitelerde ve de ikinci öğretim olarak dahi var.çook fazla geçmiş yıllardaki gibi rağbet gören ve getirisi olan bir bölüm değil artık açıkçası.maalesef kamuda istihdam edilemiyoruz.mezun çok ama gerçek anlamda hakettiği emeğin karşılığını alabilen çok fazlada meslektaşlarımız yok.maddi olarak çok kazanç elde ederim beklentisi olan öğrencilerinize tavsiyem hiç büyük hayaller kurmasınlar.ortalama asgari ücret tutarında başlayıp(1500 ile 2000) TL arasında kazanç elde ediyorlar.bu yazdığım ücret aşağı yukarı çalışan arkadaşlar için geçerlidir. Hayır benim işyerimi açma imkânım var yada çookk iyi bir çevrem var diyorsa öğrencileriniz birazda aileden şanslı getirileri olanlar varsa kendi işyerlerini açtıkları taktirde dürüst ve etik çalışan arkadaşlar çok iyi paralar kazanırlar.bunlar mesleğin maddi kısmıydı bir de eğitim olarak anlatacak olursak tamamen sayısal ağırlıklı ve sağlık dersleri ağırlıklı bir bölüm olup gerçekten ders çalışmayı gerektiren bir bölüm.öğrencilerinize başarılar diliyoruz haklarında hayırlısı ne ise o olsun iyi günler saygılar.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.