PROGRESİF GÖZLÜKLERE ALIŞMAK ZOR MU? – OptisyenCOMOptisyenCOM

30 Nisan 2024 - 07:08
SON DAKİKA

PROGRESİF GÖZLÜKLERE ALIŞMAK ZOR MU?

PROGRESİF GÖZLÜKLERE ALIŞMAK ZOR MU?
Son Güncelleme :

11 Temmuz 2022 - 17:08

Değerli gözlük kullanıcıları:
Bildiğiniz gibi 40’lı yaşlardan sonra kişi yakını görmede problem yaşamaya başlayınca göz hekimleri tarafından kendilerine yakın gözlüğü kullanmaları tavsiye edilir ve yakın gözlük numaraları yazılır. Kişi aynı zamanda uzak/daimi bir gözlük de kullanıyorsa iki gözlük taşıma zahmetinden kurtulmak adına her iki gözlüğünü birleştirmek ve tek gözlükte toplamak isteyebilir. Böylece gözündeki bir adet gözlüğü ile hem uzağı hem de yakını görmeyi hedefler. Genellikle bu tarz hem uzağı hem de yakını görmeyi sağlayan camlara progresif camlar denilir.

Toplumumuzda bu tarz gözlükler için ‘’yaptırdım ama kullanamadım’’ diyen bir kesim bulunmaktadır. Bununla ilgili sizlere kısaca ‘’neden kullanamadıklarını ‘’ anlatan kısa bir yazı metin hazırlamak istedim.
Kendi tecrübelerime dayanarak progresif camları kullanamayan kişileri aşağıdaki dört başlıkta inceleyeceğiz.
1- Doktor muayenesi
2- Mesleğine uygun cam seçimi
3- Doğru montaj
4- Kullanmak istememe duygusu

• DOKTOR MUAYENESİ: Göz hekiminin sizi güzelce muayene etmiş ve gözlük numaralarınızı doğru tespit etmiş olması gerekmektedir. Meslek hayatımızda karşılaştığımız olasılıklardan en önemlisi budur.
Göz hekimi muayene eder gözlük numaralarını yazar ve optisyenler gözlüğü yapar. Hasta yeni aldığı progresif camı kullanmaya başlayınca şikayet eder. Farklı bir göz hekimine muayene tavsiye edilir. Kişi yeniden başka bir göz hekimine muayene olur. Yeniden bir gözlük yapılır ve kişi rahatlıkla gözlüğü kullanır. En az karşılaşılan ama en çok önemli olan konu doktor muayenesidir. Eğer göz hekimi kendi muayenesine güvenmiyorsa gözlük kullanıcısına ‘’ progresif camları kullanamazsın ‘’ diyerek geçiştirme yoluna gider. Oysa ki bu yüzyılda progresif camları kullanamamak neredeyse imkansızdır.
• MESLEĞİNE UYGUN CAM SEÇİMİ: Kişiler bu tarz camları kullanırken eğer günlük hayattaki yaşantılarına ve mesleklerine uygun bir cam seçmezlerse yine bu progresif camlardan şikayetçi olabileceklerdir. Optisyenler, gözlük kullanıcısına bu tarz gözlükleri yapmadan önce kullanıcılar hakkında bazı bilgileri sorarak öğrenirler ve ona göre bir cam sunarlar. Kullanacak kişi eğer optisyenin tavsiyesine uymaz daha düşük bütçeli farklı dizayn ve üretime sahip bir cam seçecek olursa ki bunu genelde ‘’ucuz olsun’’ mantığı ile yaparlar, maalesef yine kullanmakta zorlanacakları bir ürünü satın almış olacaklar ve yine şikayetçi olabileceklerdir. Optisyenler bu camlar hakkında profesyonel bilgiye sahip kişilerdir, kullanıcıya tüm olasılık ve riskleri kesinlikle anlatırlar!
• DOĞRU MONTAJ: Düşük bir ihtimal olsa da montaj hatası yapan optisyenlerle karşılaşmak mümkün. Kullanıcı doğru montaj yapılmamış bir gözlükten şikayetçi olabilir. Burada unutulmaması gereken şey şudur; Bir gözlük kullanıcısı herhangi bir üründen şikayetçi olduğu anda optisyen ilk kendi montajını kontrol eder. Eğer kendi montajında bir hata varsa bunu anlar, kısa sürede ürünü değiştirir ve sorunu ortadan kaldırır. Optisyenler genel itibariyle hatalarında ısrarcı olmazlar. Çünkü yanlış montaj yapılmış herhangi bir gözlük camı diğer optisyenler tarafından hemen tespit edilir. Bu yüzden optisyenin montaj hatası kaynaklı problemler en kolay ve hızlı çözülen problemlerdir.
• KULLANMAK İSTEMEME DUYGUSU: En çok karşılaşılan sorunların başında gelir. Kişi uzak gözlüğünü çok önemsemiyorsa dolayısıyla bu gözlüğü de takmayacaktır. Bir hevesle progresif gözlüğü alır ve kullanmaz. Bunun adı da ‘’kullanamadım ‘’ koyar. Aslında olay ‘’kullanmadım’’ dan ibarettir. Yani kişi zaten kullanmayacağı doğru gözlüğü almış ama kullanmayı önemsememekte ve düşünmemektedir. Gözlük lazım olunca cebinde çıkarır, yakın işini görür, işini bitirir ve geri cebine koyar. Gözlük kullanmak istemeyen kişilerin bu vb söylemleri birçok kullanıcının da aklında ‘’acaba ben kullanabilir miyim’’ sorunu getirir.
Teknolojinin hızla geliştiği günümüzde progresif camları kullanamamak neredeyse imkansızdır!
Günümüzde 40 yaş üzeri herkes için farklı dizayn ve üretim esaslarına bağlı progresif camlar her gözlükçüde mevcuttur. Daha ayrıntılı bilgi için optisyeninize başvurabilirsiniz. Saygılarımla.
Optisyen İsmail UYAR

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.