ÇOCUKLARDA GÖZ MUAYENESİ ÖNEMLİ Mİ? – OptisyenCOMOptisyenCOM

24 Nisan 2024 - 07:03
SON DAKİKA

ÇOCUKLARDA GÖZ MUAYENESİ ÖNEMLİ Mİ?

ÇOCUKLARDA GÖZ MUAYENESİ ÖNEMLİ Mİ?
Son Güncelleme :

28 Haziran 2022 - 18:22

ÇOCUK YAŞTA GÖZ MUAYENESİNİN ÖNEMİ NEDİR?

Yeni doğan bebekler ancak belirli oranlarda görebilir. Gözlerini kullandıkça görme potansiyelleri artar. Çocuklarda ilkokul çağlarının sonuna doğru görme sistemi tam olarak gelişir ve daha sonra belirgin bir değişiklik olmaz. Tüm çocukların 4 yaşına gelmeden önce mutlaka bir göz doktoru tarafından muayene edilmiş olması gerekir. Çocukların öğrenme güçlüğü yaşamaması için okula başlamadan önce muayene edilmeleri, çok geç kalınmadan göz problemini tespit edebilmek için çok önemlidir.

ÇOCUKLAR HANGİ SIKLIKLA MUAYENE OLMALI?

Bebekler doğumdan sonrası ilk bir hafta içerisinde göz muayenesine tabi tutulmalıdır. Bebeklerin daha sonraki ilk göz muayenesi 11. ve 12. ayda yapılması gerekmektedir. 11 ve 12. ayda yapılan muayene ile ailelerin tespit edemediği göz tümörleri , göz tansiyonu, göz tembelliği ve şaşılık ortaya çıkabilir. 11 ve 12. aydan sonra yapılan muayeneden sonra ilk muayenesi 3. ve 4. yaşlarda yapılması gerekmektedir. Sonraki muayene okul öncesi zamanı yapılması gerekmektedir.

ÇOCUKLARDA EN SIK RASTLANAN GÖZ PROBLEMLERİ NELERDİR?

Belli bir numaranın üstündeki hipermetrop veya astigmat bir göz; yakını çok bulanık gördüğünden, çocukluk çağında iyi ve net görmeyi öğrenemediğinden tembel kalabilir. İki göz arasındaki numara farkı fazla olduğunda, daha yüksek numaralı olan göz tembel kalır.

Göz tembelliği tedavisi ancak 9-10 yaşına kadar mümkün olan önemli bir göz problemidir. Bu tedavide ne kadar geç kalınırsa sonuç o kadar başarısız olur. Bu yüzden çocukların en geç 3-4 yaşına kadar göz muayenesinden geçirilmelidir. Göz tembelliği tedavisinde iyi gören göz kapatılarak tembel gözün tek başına görmeyi öğrenmesi sağlanır.

Şaşılık gözlerin bir tanesi hedefe bakarken diğeri başka yere yönelir. Şaşılık tek gözde ise şaşı göz az görür ve tembel kalır. Şaşı göz çok az gelişmiştir. Şaşılıklar; çocukluk çağı şaşılıkları, paralitik şaşılıklar ( göz kasları felci) ve ikincil şaşılıklar olarak 3 ana sınıfa ayrılırlar. Çocuklarda şaşılıkların en sık görülenleri içe ve dışa şaşılıklardır. Çift veya tek taraflı olabilirler. İçe şaşılıklar genellikle hipermetrop gözlerde gözlenir. Bu şaşılıklar bazen sadece gözlük kullanımıyla düzelebilir. Gözlükle düzelmeyen şaşılıklar ise ameliyatla düzeltilmeleri gerekir. Sürekli kayan bir göz iyi göremez ve iyi görmeyi öğrenemez, tembel kalır. Dışa kayan gözler ise çoğunlukla miyoptur. Dışa kayma bazen gizli bazen aşikar olabilir. Genellikle böyle vakalarda çocuk güneşe karşı gözünü tek taraflı kapatma eğilimindedir. Bazen tek bazen çift taraflı olabilirler. Tek taraflı dışa kaymalarda tembellikte gelişebilir. Şaşılıklar bazen doğuştan da gelebilir, bazen travma veya ateşli hastalıklar sonucu ortaya çıkabilirler.

EBEVEYNLER UNUTMAYINIZ!!
Yine her şeyde olduğu gibi göz muayenesinde de erken teşhis erken tanı önemlidir.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.