Optik Mağaza Açarken Karşımıza Çıkan Resmi İşlemler – OptisyenCOMOptisyenCOM

24 Nisan 2024 - 10:30
SON DAKİKA

Optik Mağaza Açarken Karşımıza Çıkan Resmi İşlemler

Optik Mağaza Açarken Karşımıza Çıkan Resmi İşlemler
Son Güncelleme :

23 Eylül 2020 - 8:46

Resmi işlemleri anlatmadan önce kısaca bir sıralama ve özet geçeyim.

Optisyenlik müessesesi açmak için baştan alalım;

  • Önce itfaiye raporu almanızı tavsiye ederim. Büyükşehirlerde itfaiyenin size raporu vermesi 7-15 gün sürebiliyor. Zaman kaybetmemek açısından ilk itfaiyeye başvurunuz.
  • Dekor bitmek üzere iken Maliye’ye Vergi Levhası için başvurunuz. Yine vergi levhanızın çıkması birkaç gün alabilir.
  • Daha sonra ruhsat başvurusu için İl Sağlık Müdürlüğüne başvurunuz. İl Sağlık Müdürlüğü size bir gözlükçü dükkanı açmak için evraklar isteyecek. O evrakları tamamlamanız lazım. Olmazsa olmaz evrakları aşağıda sıraladım.
  • İl Sağlık Müdürlüğü size ruhsatınızı verince SGK’ya gidip sözleşme imzalamanız gerekecek. Yine SGK size sözleşme için gerekli evrakları isteyecek. O evrakları tamamlayıp Optik Sözleşmesi imzalanır.
  • Bu işlemlerden sonra UTS işlemlerini halledebilir e-imza alabilir ve bilgisayarınıza kurabilirsiniz. Daha sonra firmalar size ürün gönderecek ve ürünleri uts den kabul edeceksiniz.

Aşağıda ki evraklar size lazım olacak. Kurumların sizden isteyeceği evraklardır. Bir göz atmanızı tavsiye ederim.

1- Optisyenlik müessesi açacak olanlar bizzat veya mesul müdürü tarafından, müessesenin açılacağı yerin “TMO/DL/01” kodlu dilekçeyle (google’a kodu yazın dilekçe çıkar) açılma işlemlerinin başlatılmasını talep eden bir dilekçe ile idareye başvurur.

Dilekçeyi müessesse sahibi doldurmalı ve dilekçeye posta kodu, fax, e-mail yazılı olmalıdır

2- Optisyenlik diplomasının noter tasdikli sureti; gözlükçü ruhsatnamesini haiz olan birisi tarafından açılacak ise gözlükçülük ruhsatnamesinin aslının da ibrazı suretiyle noter tasdikli sureti; Göz Hastalıkları Uzmanlığı Belgesinin noter tasdikli sureti ve kayıtlı olduğu il tabip odasından alınmış olan tabiplik mesleğini icra etmediğine dair belgenin aslı,

*madde 7 Optisyenlik müessesesi açıp işletmek isteyenler, müessesenin açılacağı ilin en yüksek sağlık idaresinden optisyenlik müessesesi ruhsatı almak zorundadırlar.

3- Optisyenlik mesleğini icra etme hak ve yetkisini haiz olmayan gerçek kişi ise sahibinin ve mesul müdürün nüfus cüzdanının noter tasdikli sureti,

4- Optisyenlik müessesesi bir ticaret şirketi tarafından açılacak ise ticaret sicil gazetesinin örneği ve imza sirküleri

5-Müessese sahibi ile mesul müdür arasında akdedilmiş hizmet sözleşmesi ıslak imzalı olmalıdır

6-Mesul müdüre ait son altı ay içerisinde çekilmiş 3 adet vesikalık fotoğraf,

7-Mesul müdürün ikamet ettiği adrese ait muhtarlıktan alınmış ikametgâh belgesi, son 6 ay içerisinde olmalı

8-Mesul Müdürün optisyenlik yapabileceğine dair son iki ay içerisinde alınmış sağlık kurulu raporunun aslı,

9-Müessese olarak kullanılacak yere ait olan ve iç mekanı da gösterir 1/100 ölçekli ilçe sağlık müdürü tarafından onaylanmış kroki veya plan,

10-Optisyenlik müessesesinde kullanılan ve bulundurulması zorunlu olan araç gereçlerin , mesul müdür tarafından imzalanmış listesi,

Optisyenlik müessesinde bulundurulması zorunlu asgari araç gereçler:

● Fakometre

● Pupillametre

● Cam kesme taşları (otomatik veya manuel)

● Kanal açma makinesi (nylor makinesi)

● Çerçeve ısıtıcısı

● Küçük el aletleri , pens ve el takımı

● Kontakt lens satışı yapılıyor ise lenslerin muhafaza edileceği uygun bir dolap ve gerekli diğer muhafaza gereçleri

11-Müessese olarak kullanılacak yerde yangına karşı gerekli tedbirlerin alındığına dair ilgili mevzuata göre itfaiye müdürlüğü tarafından alınmış belgenin aslı,

12-Optisyenlik müessesesinde mesul müdür haricinde optisyenlik mesleğini icra etme hak ve yetkisini haiz olan personel çalışacak ise, bu personel için ikinci fıkranın (a) bendindeki sayılan belgeler, 2 adet vesikalık fotoğraf, muhtarlıktan alınmış ikametgâh belgesi ve son iki ay içerisinde alınmış sağlık kurulu raporunun aslı.

Bu Yönetmelik kapsamında mevcut bir optisyenlik müessesesi açanlar ve işletenlerce, şube niteliğinde ikinci bir optisyenlik müessesesi açılması durumunda, bu maddenin birinci fıkrasına göre başvurularak, ikinci fıkrasında sayılan belgelerin sunulması gerekir.

Yönetmelik madde 8 – inceleme yapılır dosyada eksik bir evrak varsa 15 gün içinde müessese sahibine söylenir. Başvuru dosyasında eksiklik yok ise, idare tarafından yerinde gerekli inceleme yapılır. Sonucunda Optisyenlik müessesesi ruhsatnamesi düzenlenir. Müessese de çalışan optisyen var ise  personel çalışma belgesi düzenlenir.

Yönetmelik madde 11- Resmî veya özel sağlık kurum ve kuruluşları bünyesinde veya binasının içinde; mülkiyeti özel hastane, özel idare, belediye veya herhangi bir kamu kurum ve kuruluşuna ait olup, içinde sağlık kurumu veya kuruluşu bulunan binalarda optisyenlik müessesesi açılamaz.

Yönetmelik Madde 12 —Optisyenlik müessesesinin dış tabelasında müessesenin unvanı, sahibinin ismi yer alır. Tabelanın azamî büyüklüğü 8 m2 olur. Müessesenin birden fazla cephesi var ise, en fazla iki cephesine bu tabeladan asılabilir. Tabelada, müessesenin unvanının tek renkli olması kaydıyla, en fazla iki renk kullanılabilir. Tabela, ışıklandırabilir veya dışından aydınlatabilir.Cadde, sokak veya kaldırımlara sabit veya seyyar levha konulamaz.

13-Kullanım alanı en az 25 m2 olması ve bu alanın en az 4m2 si atölye olarak kullanılabilecek şekilde düzenlenmesi , uygun hijyen, akar su tertibatının bulunması, çalışma belgeleri, ruhsatnamelerin , diplomaların vatandaşın görebileceği bir yere asılmalıdır.

14-Tapu veya kira kontratı, vergi levhası

*Madde 8- Optisyenlik müessesesi açmış olanlar, müesseselerinde optisyen unvanına sahip bir mesul müdür bulundurmak zorundadırlar. Optisyenlik müessesesi ruhsatnamesi tek bir müessese için geçerlidir . Birden fazla optisyenlik müessesesi açmak isterse, her bir müessese için ayrı optisyenlik müessesesi ruhsatnamesi almak ve ayrı mesul müdür bulundurmak zorundadır.

*Madde 9- Optisyenin, mesleğini icra ettiği müessesede bizzat bulunması esastır.

Optisyen  Zeynep TUNÇ

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.