Bilirkişi Optisyen Ne İş Yapar? – OptisyenCOMOptisyenCOM

19 Nisan 2024 - 23:21
SON DAKİKA

Bilirkişi Optisyen Ne İş Yapar?

Bilirkişi Optisyen Ne İş Yapar?
Son Güncelleme :

23 Eylül 2020 - 11:12

Bilirkişi Optisyen Ne Demek?

Son günlerde en çok soru aldığım konulardan bir tanesi ‘’optisyen bilirkişi olmak ’’ ve devamında ki süreç oluyor. Sizlere kısaca bu konudan bahsetmek istiyorum.

Bilirkişilik eğitimi ‘’Bilirkişilik Temel Eğitimi’’  adı altında ülkemizde üniversiteler ve bazı özel kurumlarca ücretli verilen 24 saatlik bir eğitimden ibaret.

Adalet Bakanlığı Bilirkişi Daire Başkanlığının belirlediği ‘’Bilirkişilik Temel ve Alt Uzmanlık Alanları ‘’ başlıklı listesinde ‘’optisyenlik’’ kategorisi mevcut.  Optisyenlik bölümünden mezun olmuş bir kişi herhangi bir kurumdan ‘’Bilirkişilik Temel Eğitimi’’ alabilir. Eğitim bittikten sonra kendisine belgesi verilir.

Belgesini alan optisyenin geçmişte beş yıllık mesleki tecrübesi varsa (sigortalı olarak çalışma şartı aranır) Adalet Bakanlığı’na bağlı olarak bilirkişi olarak görev alabilir.

Beş yıllık mesleki tecrübeniz yoksa da bilirkişi temel eğitimlerine katılabilir ve belgenizi alabilirsiniz. Sadece bu belgeyi kullanmak için beş yıl çalışma şartı süresini tamamlamanız lazım.

Adalet Bakanlığına Nasıl Müracaat Edilir?

Adalet Bakanlığı belli aralıklarla (genelde yıl sonlarında) internet sitesinden (https://bilirkisilik.adalet.gov.tr/ ) bilirkişi alımlarını yayınlar. Yayınlandıktan sonra istenilen belgelerle internet üzerinden müracaatlarınızı tamamlayabilirsiniz. Müracaatlarınızı tamamladıktan sonra sisteme ‘’optisyenlik ‘’ kategorisinden bilirkişi olarak tanımlanırsınız.

Bilirkişi Optisyen Ne İş Yapar?

Adalet Bakanlığı’na müracaat ettikten sonra bulunduğunuz bölgede Optik sektörüne özel davalarda bilirkişi gerekiyorsa size ulaşacaklardır. Dava dosyasını mahkemeden alıp size verilen süre içerisinde teknik bir rapor hazırlayarak ilgili hakime sunmanız gerekir. Optisyen bilirkişiler sadece mesleki konularda işin teknik kısmını rapor olarak sunarlar!

Basit bir örnek verelim.

Asliye Ceza Mahkemesi sizi bilirkişi olarak görevlendirdiğini varsayalım. Dosyayı incelersiniz. Davacı gözlük camlarını kırdığından dolayı karşı taraftan 15.000 TL cam ücreti talep etmektedir. Davalı da bu rakama itiraz eder. Hakim de bilirkişi olarak size bu camın niteliğini piyasa değerini sorabilir. Bilirkişi olarak sizde camın özelliklerini, marka değerini, piyasa da alt/üst fiyat aralığını raporlayabilirsiniz.

Tüketici Mahkemelerinde Bilirkişi Olmak Nasıldır?

Bilirkişi belgenizle bulunduğunuz bölgede ki tüketici mahkemelerine de başvurabilirsiniz. Tüketici mahkemeleri de gözlük konusunda gelen şikayetlere göre ihtiyaç halinde sizden yardım isteyecektir. Burada da aynı şekilde teknik olarak tüketici mahkemesine rapor düzenlemeniz gerekecektir.

Örnek: Kişi gözlükçüden aldığı progresif camın göstermediğinden hatalı olduğundan gözlükçüyü tüketici mahkemesine şikayet etmiş camlarının değiştirilmesini talep etmiştir.

Tüketici mahkemesi konu hakkında sizden yardım ister. Sizde bilirkişi optisyen olarak gözlüğün uygunluğunu kontrol eder ve hatalı olup olmadığını raporlarsınız.

Optisyen Bilirkişi Kaç Para Kazanır?

Resmi tarifesi vardır. Dava adedi için, Adalet Bakanlığına bağlı davalarda 200-500 TL arası, tüketici mahkemelerinde ise 150-250 TL arası bir ücreti var. Optisyenlik kategorisinde ki şikayet ve davalara bakacağınız için bulunduğunuz bölgede yılda kaç dava olur size kaç dava düşer tabi orası belli olmaz.

Araştırmayı ve sürekli yeni şeyler öğrenmeyi seven bir yapıya sahipseniz, bilirkişi temel eğitimleri size genel kültür anlamında çok şey katacaktır. Ben şahsen bir çok konuyu bu eğitimler sayesinde araştırıp öğrendim. Tavsiye ederim. Eğitimin her türlüsü güzeldir. Saygılarımla.

 

Optisyen İsmail UYAR

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.