Teoman KÜÇÜK 2018 Fuarı Panel Konuşması – OptisyenCOMOptisyenCOM

25 Nisan 2024 - 20:53
SON DAKİKA

Teoman KÜÇÜK 2018 Fuarı Panel Konuşması

Teoman KÜÇÜK 2018 Fuarı Panel Konuşması
Son Güncelleme :

21 Eylül 2020 - 7:52

2018 Silmo Optik Fuarı ” Geleceğe Yön Verecek Optisyenler ” Paneli Gözlükçü Teoman KÜÇÜK’ün Konuşma Metnidir.

OPTİSYENLİK MÜESSESELERİNDE VERİMLİLİĞİN ARTTIRILMASI İÇİN YAPILABİLECEK UYGULAMALAR…

Türkiye’deki optisyenlik müesseselerini yakıt düzenekleri bozuk otomobil motorlarına benzetmekteyim…

Motorun yakıt düzeneği bozuk olduğu için öncelikle o yakıtın tamamını verimli bir şekilde yakamaz, bir kısmı da çiğ olarak eksozdan çıkar. Motorun performansı da kötü olur. Yanmasını tamamlayamayan yakıtın bir kısmı da zehirli gaz olarak salınır. Sonuçta potansiyelin enerjiye dönüşememesi durumu ortaya çıkmaktadır.

Bazı optisyenlik müesseseleri ortaya çıkacak performansı , enerjiyi maalesef havaya uçurmaktalar. Bu sektörde kazanılması gerekenden daha az kazanılıyor olması sebebiyle birçok meslektaşımız üzülmekte hatta mesleğini yapamamaktadır.

Öncelikle yan yana ya da çok düşük mesafe aralıklarıyla açılan optisyenlik müesseseleri birbirlerine rekabet adı altında zarar vermektedir. Yan yana müesseseleri gören alıcı fiyat araştırması adı altında müesseseleri birbirine düşürmektedir. Kesinlikle bu mesafe konusu değinilmesi gereken konulardandır.

Fiyatlandırma konusundaki farklılıklar yine bu sektöre zarar veren en büyük etkenlerden biridir.

Rekabet adı altında fiyat kırmak, sektörün kazanacağı maksimum kazancın sağlanamamasına sebebiyet vermektedir. Bu fiyat kırma politikasının aynı zamanda reklamları yapılmaktadır.

Reçete ile satılan ürünler için reklam yasağı olduğu bilinmektedir. Optisyenlik müesseseleri “Reçete gerektirmeyen ürün reklamı yapıyoruz’’a sığınarak reklam yapmaktadırlar.

Burada en ince ayrıntı aslında reçete ile ürün satan firmaların ürün değil kendi reklamlarını yapmasıdır.

Reçete ile satış yapan bir müessesenin reklam yapması etik değildir ve reklam yapmaması gerekmektedir. Çünkü bu konu kesinlikle etik olmayan reklamlarla suistimal edilmektedir.TV reklamı hem görsel hem de işitsel olarak mesaj vermektedir. Bir reklamda görsel olarak bir metin ile verilen fiyatın güneş gözlükleri için olduğu belirtilirken reklamda işitsel olarak güneş gözlüğü kelimeleri hiçbir şekilde kullanılmamaktadır. Sözde tamamlayıcı cümleler ya da görseller adı altında reçeteli ürün fiyatı verilmektedir. Reklam konusu da değinilmesi gereken konulardandır…

Optisyenlik bölümlerinin özel okullarda fazlasıyla açılması sebebiyle bu okullardan mezun olan optisyenler de çoğalmıştır. Dolayısıyla optisyenlik müesseselerinin çoğalması da müessese başına düşen müşteri sayısının azalmasına sebebiyet vermek suretiyle ortaya çıkan kârı da düşürmektedir. Nasıl ki doktorların günlük muayene sayısına sınırlandırma getirilebiliyorsa aynı şekilde optisyenlik müesseselerinde de alınan reçete sayısına sınırlandırma getirilebilir. Bu sınırlandırmanın yukarılara çıkarılabilmesi için 2. ya da 3. bir optisyen zorunluluğu getirilmesi verimlilik oranını yukarı çekebilecek etkenlerden biridir.

Zorunluluğun dışında 2 ya da 3 arkadaşın bir araya gelerek 2 ya da 3 müessese yerine 1 müesseseyi ortak açması iş verimi açısından daha değerli olacak ve kârlılığı da arttıracaktır. Aksi takdirde müessese başına düşen reçete sayısı maalesef günden güne düşecektir.

Bu ve buna benzer konuların maalesef bugüne kadar üzerinde durulmadığı görülmüştür, durulduysa ve biz de duymadıysak bile sonuç yine ortadır.

Bundan sonrası için bahsettiğimiz konular üzerinde durabilecek, çıkarlarını değil bu mesleğin geleceğini düşünecek ve uygulayacak yönetimler dilemekteyiz…

Sevgilerimle & Saygılarımla

Teoman KÜÇÜK

Gözlükçü

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.