Optisyen Türker ÇEVİK 2018 Fuarı Panel Konuşması – OptisyenCOMOptisyenCOM

29 Mart 2024 - 07:46
SON DAKİKA

Optisyen Türker ÇEVİK 2018 Fuarı Panel Konuşması

Optisyen Türker ÇEVİK 2018 Fuarı Panel Konuşması
Son Güncelleme :

21 Eylül 2020 - 7:44

2018 Silmo Optik Fuarı ”GELECEĞE YÖN VERECEK OPTİSYENLER” Paneli Optisyen Türker ÇEVİK’in Konuşma Metnidir.

Değerli Meslektaşlarımız

Öncelikle zaman ayırıp ‘’geleceğe yön verecek optisyenler’’ paneline katıldığınız için teşekkür ederim.

Şimdi sizlere tüm meslektaşlarımızın hayali olan 2023 yılında gerçekleşmesi muhtemel bir optisyenlik müessesesini anlatacağım.

Hasta optisyenlik müessesesinden içeri girince onu beyaz önlüklü bir optisyen karşılar. Yakasında ismi ve ünvanı olan optisyen hastanın reçetesindeki diyoptri değerlerine göre Sgk’nın tanımladığı haklardan kısaca bahseder.

Geçmiş yıllara göre Sgk tüm vatandaşlarına bir gözlük çerçevesi ve tanımlanmış camlar üzerinden optisyenlik müesseselerine, optisyenin memnun kalacağı işçilik bedellerini ödemektedir.

Üstelik geçmiş yıllarda olduğu gibi 3 yılda 1 kez sembolik rakamlar ödemek yerine Avrupa standartlarında bir gözlük çerçevesi ve tanımladığı çeşitli özellikleri bulunan hastanın göz kusuruna uygun camları da her yıl düzenli olarak ödemektedir.

Hasta kendisine gösterilen ürünlerin tamamını Sgk kapsamında bedelsiz alabilmektedir.

Optisyen sabah 8.30 da başladığı mesaisine akşam 17.30’a kadar devam etmektedir. Tüm ülkede ki optisyenler düzenli standartlarda aynı saat aynı gün ve aynı tatili uygulamalarını kullanmak zorundadırlar.

Haksız rekabetlerin ortadan kaldırıldığı ülkemizde tıbbi bir cihaz olan gözlüğün reklamları da yasaklanmıştır.

Bunun yanı sıra son 2 yıldır, güneş gözlüğününde optisyenlik müesseselerinin dışında satışı yasaklanmıştır. Sağlık bakanlığının istihdam ettiği optisyenler belli periyodik aralıklarla sadece gözlükçüleri denetlemek dışında tıbbi cihaz olan gözlüğün satıldığı bütün yerleri denetlemekle yetkilendirilmiştir. Örneğin; giyim mağazasında bir güneş yada optik satıldığı ihbarına denetleme görevlileri olarak optisyenler gönderilmektedir.

Ülkemizde 2018 yılına nazaran optik çerçevelerin yerli üretimleri % 75 daha artmıştır. Üstelik tüm optisyenler hastalarına yerli üretim ürünlerini kullanmaya teşvik etmektedir.

Tüm bunlar ve niceleri 2017 yılında kanunlaşan Türk Gözlükçüler ve Optisyenler Birlik ve Odaları tarafından 5 yıl gibi kısa bir sürede gerçekleştirilmiştir.

Artık optisyenler sadece oda ve birlikte de görev almakla kalmayıp sektöre katkı sağlayan yeni fikir ve projelerde üretmektedirler.

Üstelik bu üretim aşamaları üniversitelerin 1. sınıflarında ders niteliğinde okutulmaktadır.

Optisyenlik müesseseleri bulundukları konumdaki nüfusa ve nüfus artışına göre orantılı olarak açılabilmektedir.

Sadece bununla kalınmayıp sektöre yetecek kadar optisyen mezun edilmesi adına Yök tarafından bütün üniversitelerin kontenjanları da yeniden düzenlenmiştir.

Evet arkadaşlar buraya kadar sizlere tüm optisyenlerin hayali olan bir sistemden 2023 yılını örnek vererek bahsettim.

Peki bu kadar güzel bir sistemin bu kadar kısa bir sürede olması mümkün müdür?

Evet mümkündür!

Bütün Optisyenlerin, gelecek bizimdir diyerek, yönetilmeye değil, yönetmeye aday oldukları gün mümkündür.

Saygılarımla

Türker ÇEVİK

Optisyen

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.