Optisyen Sevim ASLANER: Optisyenlik Okumalı Mıyım? – OptisyenCOMOptisyenCOM

25 Nisan 2024 - 08:50
SON DAKİKA

Optisyen Sevim ASLANER: Optisyenlik Okumalı Mıyım?

Optisyen Sevim ASLANER: Optisyenlik Okumalı Mıyım?
Son Güncelleme :

23 Eylül 2020 - 11:17

Her meslekte olduğu gibi optisyenlik mesleğininde birçok artı ve eksi yönleri bulunmaktadır. Bunları bir başlık altında toplayıp nacizane fikirlerimi sizlerle paylaşmak isterim.

Optisyen olmanın risk ve zorluklarını ele almak istiyorum.

En büyük riski sadece özel sektörde iş sahamız olması. Bir kere geleceğinizden emin değilsiniz. Şayet kendi iş yerinizi açma düşünceniz varsa –ki bunun için tecrübe en en önemli faktör- ve iş yerinizin bulunduğu konum, maddi yönden yeterliliğiniz, el becerisi yatkınlığınız varsa bir nebze şanslı olabilirsiniz. Ancak mesul müdürlük yapacağınız bir işletmede çalışmak gibi bir düşünceniz varsa en büyük risklerden biri budur. Düşünün çalıştığınız işletme kapandığı zaman direk işsizsiniz. İşinizi ne kadar iyi yaparsanız yapın, ne kadar mükemmel olursanız olun işsiz kalacaksınız. Bunun yanında iyi bir çalışma ortamı sunan yeni bir iş de maalesef ki hemen kapıda beklemiyor. Ola ki çalıştığınız işyeri kapanmadı, ama işletme sahibi ile anlaşmazlığa düşme durumunuz da yine sık karşılaşılan risklerden biridir. SGK süreçlerinde karşılaşılabilecek riskler ise anlatmakla bitmez ne yazık ki.

Eskiden bu işten ciddi anlamda paralar kazanıldığı doğrudur. Zaten şuan bu bölüme duyulan cazibe, bu bölümü seçme istekleri de eskileri baz almalarından ve diploma kiralama tutkularından geliyor. Ancak günümüze bakıldığında gerek internet çağı, gerek çeşitli sektörlerin bizim iş sahamıza merakı dolayısı ile önümüzü kesen çok fazla etken var. Örneğin bir kuaförde lens satışı ya da giyim sektöründeki markaların güneş gözlüğü satış yapması ve insanlarımızın sağlık konusunda bilinçsizliği göz önüne alındığında artık mesleğimizin eski tadının kalmadığının açık ve net göstergesidir. Ayrıca ben yatayım diplomam çalışsın devride çoktan kapandı sevgili arkadaşlar. Yapılan denetimler sonucu bu tarz durumların tespiti halinde başınızın büyük derde gireceğini, yasalara aykırı hareket edeceğinizi lütfen unutmayınız.

Bir diğer konu ise sürekli mezun veren üniversiteler ve dolayısı ile yüzlerce işsiz optisyen sayısıdır. Eskiden belli üniversitelerde optisyenlik bölümü varken bugün hemen her üniversitede bu bölüm türemiş durumdadır. Bu da demek oluyor ki rakiplerimiz çok fazla. Ülkemizde maalesef özel üniversiteler ticari zihniyetle para kazanmak için bu bölümü açmaktadır. Bu bölümü okumak sizlerin hayal ettiği gibi sonuçlar vermeyecektir. Ama ısrarla bu meslekte kararlıyım, sabırlıyım, estetiği seviyorum ve el becerim yüksek diyorsan; gelişen teknoloji çağı, meslek gidişatı beni bağlamaz diyorsanız buyurun sahalara.

Optisyen Sevim ASLANER

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.