Optisyen Mustafa ÖZBEK: Oda Nedir? – OptisyenCOMOptisyenCOM

20 Nisan 2024 - 12:00
SON DAKİKA

Optisyen Mustafa ÖZBEK: Oda Nedir?

Optisyen Mustafa ÖZBEK: Oda Nedir?
Son Güncelleme :

20 Eylül 2020 - 13:40

ODA konusunda kısmi bakış açısı içeren bilgilendirme yazısı.
TDK karşılığı “ Serbest meslek adamlarını içinde toplayan resmî birlik “ olan üyelerinin müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, mensuplarının birbirleri ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak üzere mesleki disiplin, ahlak ve dayanışmayı korumak ve bu kanunda yazılı hizmetler ile mevzuatla odalara verilen görevleri yerine getirmek amacıyla kurulan, tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır.

Bu yazıda bahsedilecek kuruluş, ilgili odaların toplamından oluşan ve Odalar Birliği olarak adlandırılan üst birlik değildir. İller ya da bölgeler bazında kurulan yerel odalara bir bakış atmak amacı ile kaleme alınmıştır.

1.Odanın temel organları
1) Genel Kurul
2) Yönetim Kurulu
3) Denetleme Kurulu
4) Haysiyet Divanı
5) Büyük kongre delegeleri Kurulu
2. Komisyonlar (Bu komisyonlar bölge ihtiyaçlarına göre çeşitlendirilirler)
1) Basın yayın komisyonu
2) Belge tetkik komisyonu
3) Kamu kurumları iletişim komisyonu
4) Sosyal-Kültürel aktiviteler komisyonu
5) Mevzuat ve itiraz komisonu
6) Tevzi komisyonu
7) …
Şeklinde kabaca şemalandırılabilinir.
Temel organların görevleri ve sorumlulukları hemen tüm odalar için aşağı yukarı aynı ve webden ulaşılabilir durumda olduğundan, daha çok komisyonlardan bahsetmek gerek galiba.
Bu komisyonlarda görev almak isteyen gönüllüler, genel kurulu oluşturan oda üyesi tüm optisyenlerden oluşacaktır. Görev almak isteyen optisyen, bu alanlar mecburi görev alanları olmadığından ilgisinin ve yeteneklerinin doğrultusunda, çalışmak istediği komisyonu belirleyerek oda yönetimine, görev almak istediğini belirtecek ve rutin yönetim kurulu toplantılarında alınacak bir kararla komisyonda çalışmaya başlayacaktır.
Bu komisyonlar hem meslektaşlarımızın sıkıntıları hem de motivasyon kaynağı olacak sosyal etkinlikleri düzenlemede proje üretecek, projelerini yönetim kuruluna sunacak veyahut yönetim kurulunun kendilerinden talep ettiği bir takım konularda çalışmalar yapacaklardır.
Örneğin 1 Haziran Dünya Optisyenler ve Gözlükçüler Günü’nde yapılabilecek kutlama programını Sosyal-Kültürel aktiviteler komisyonu, Yönetim kurulu ile koordineli şekilde yapacaktır.
Yeni açılacak bir Optik Mağazasının başvurusunun alınması takibi ve kılavuzluğu gibi işleri Belge Tetkik komisyonu takip edecektir. SGK ile ilgili bir kesinti ya da anlaşmazlık konularında Mevzuat ve İtiraz komisyonu konuyla ilgilenecektir. Tevzi komisyonu, limitli ya da sıralı reçete dağıtımı olabilecek, mülteci reçeteleri, huzurevi reçeteleri gibi toplu yaşanan devlet eliyle oluşturulmuş kurum ya da kampların satışlarıyla ilgilenebilecektir.

Yazının başında da belirttiğim gibi bu komisyonlar ve temel organlar, bölgenin ihtiyaçlarına göre şekillenerek, Mesleki alanda çalışmalar yapacak, mesleğin gelişmesini sağlayacak, Meslek onurunu ve üye haklarını koruyacak, Mesleğin uygulanmasıyla ilgili normları geliştirecek, eğitim ve kamu kurumlarıyla işbirliği yaparak mesleki eğitimin gelişmesine katkıda bulunacak, Üyeler arasında dayanışmayı sağlayacak ve haksız rekabeti önleyecektir.
En önemlisi de Optisyen ve Gözlükçülerin toplum içerisinde saygınlığını artıracaktır.

Mustafa ÖZBEK
Optisyen.COM

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.