Optisyen Ayhan DEMİRCAN: Acil Staj Düzenlemesi Yapılmalıdır! – OptisyenCOMOptisyenCOM

25 Nisan 2024 - 10:34
SON DAKİKA

Optisyen Ayhan DEMİRCAN: Acil Staj Düzenlemesi Yapılmalıdır!

Optisyen Ayhan DEMİRCAN: Acil Staj Düzenlemesi Yapılmalıdır!
Son Güncelleme :

21 Eylül 2020 - 15:30

Değerli meslektaşlarım,

İstanbul ilinde optisyenlik programı bulunan üniversite sayısı ve kontenjan oranı oldukça fazladır. İlerleyen günlerde rakamlarla düzenlenmiş ayrıntılı bir çalışmayı sizlerle paylaşacağım.

Dönem sonu staj yapmak zorunda olan optisyen adayları maalesef staj yapacak optisyenlik müessesesi bulmakta zorlanmaktadırlar. Öyle ki çoğu zaman staj yeri bulamayan kimseler hatra binayen müesseselere kabul edilmektedir. İstanbul bu konuda en şikayetçi olunan şehirdir.

Optisyen adaylarının staj sorunu öncelikli olarak yeni bir boyut kazanmalı ve gerekli kurumlarla işbirliği halinde yeni düzenlemeler yapılmalıdır. Sizlere 2019 yılında Altınbaş Üniversitesi’nin düzenlediği bir sempozyumda dile getirmeye çalıştığım staj konulu bir yazımı paylaşmak istiyorum.

OPTİSYENLİKTE STAJ SORUNLARI VE ÖNERİLERİ

3308 sayılı kanunun mesleki ve teknik eğitime getirmiş olduğu en büyük yeniliklerden biri öğrencilerin iş yaşamıyla tanışmasını sağlayan, okulda kazandıkları teorik bilgileri pratiğe dönüştürmeye imkan veren, ayrıca sorumluluk sahibi olma, kendine güven duyma, iletişim kurma, karar verme ve problem çözme becerilerini kazandıran staj eğitimidir.

Teknolojik değişim ve dünya düzeyinde gelişen sağlık teknolojisi stajın önemini ortaya koymaktadır. Sağlık eğitimi açısından bakıldığında, optisyenlikte toplumsal hayatta çok önemli bir eğitim olarak görülmektedir. İnsan sağlığının birinci planda tutulduğu optisyenlik mesleğinde çalışan tüm personelin, insana ve insan sağlığına önem vermesi gerekmektedir.

Stajın Optisyenlik mesleğine katkısı iki amaca yöneliktir.

Bir tarafta mezun olacak öğrencilere başarılı bir meslek imkanı hazırlamak,

Diğer yandan vasıflı, bilgili eleman yetiştirmektir.

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’na göre staj yapan öğrencilerin bu süreçte karşılaştıkları sorunlar ve stajın kalitesi

Stajın öğrencinin gelişimine katkısı

* Stajın asgari süresi

* Stajın yapıldığı dönem

* Staj yapılan kurum

* İş yerlerinde verilen mesleki eğitimin niteliği

* Danışmanın öğrencinin denetimini sağlaması

* Üniversiteden aldığı eğitimi işyerinde uygulama fırsatı

* Staj sürecinin eğitime katkı sağlaması

* Staj yapılan müessesenin iş hayatına atılmak için yetişme olanağı sağlaması

* İş disiplini ve iş ahlakı kazanılmasına destek sağlanması

* Müessesenin cihaz, araç ve gereçleri kullanmasına izin vermesi

* Danışmanın staj süreci hakkında öğrenciyi bilgilendirmesi

* Müessesede çalışan diğer personele davrandığı gibi davranılması

* Muafiyet durumu

Sonuç:

İşletmede stajyerin, çalışandan çok eğitim alan bir öğrenci olduğuna ait farkındalık yaratılmalıdır. Böylece yapılan eğitim faaliyetinin işyerleri için keyfiyet olarak algılanması engellenebilir.

Ders yılının son haftasında uygulanan işletmelerde staj eğitimi dersine ait sınav dönemlik olarak yapılmalı, böylelikle öğrencinin beceri eğitiminde eksik kalan yönleri tespit edilerek bu eksikliklerin işletme veya okulda tamamlanmasına olanak sağlanmalıdır.

Okul, işyeri, meslek odaları ilişkileri geliştirilmeli belli aralıklarla işverenlere konferans ve seminer verilmelidir.

Öğrencinin iş yerinin farklı birimlerinde rotasyon uygulanarak çalışması sağlanmalı, böylelikle farklı birimlerde farklı beceriler elde etmesine imkan verilmelidir.

İşverenlerin stajyer öğrenci çalıştırması çeşitli teşviklerle özendirilmeli ve aynı zamanda iyi bir denetim mekanizması ile yapılan staj çalışmaları denetlenmelidir.

Optisyen Ayhan DEMİRCAN

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.