Murat Akın Etik Olmayan Lazer Ameliyatları Hakkında Yazdı – OptisyenCOMOptisyenCOM

24 Nisan 2024 - 09:23
SON DAKİKA

Murat Akın Etik Olmayan Lazer Ameliyatları Hakkında Yazdı

Murat Akın Etik Olmayan Lazer Ameliyatları Hakkında Yazdı
Son Güncelleme :

02 Mart 2021 - 16:04

Optik bir bilimdir. Fiziğin bir alt dalıdır. Bir bilim ve fizik dalı olarak optik; astronomi, mühendislik, tıp (oftalmoloji) gibi bilim dallarıyla ilintilidir ve bu dallarla birlikte çalışır. Ayna, mercek, teleskop, mikroskop, lazer, gözlük gibi eşyaların yapımında ve kullanımında optik biliminden yararlanılır. Buradan yola çıkarsak optisyenlik müesseselerinin/gözlükçülerin tabela isimlerinin sonunda optik kelimesinin olması, bu mağazaların bilime hizmet ettiğinin açık ispatıdır. Yıllar önce gözlükçü tabela ve kartlarında kullanılan fenni gözlükçü sözündeki “fenni” kelimesinin anlamıda “fen ile ilgili” demektir.

Genel hal böyle iken bir bilim dalına hizmet eden mesleğimiz çalışanlarının bilgi birikimleri ve tecrübelerini kullanarak insanlara sundukları görmeye yardımcı tıbbi cihaz olan gözlüğe, göz hekimleri ve özel göz hastaneleri tarafından kanunsuzca yapılan aşağılama ve hakaret içerikli reklam paylaşımları meslek onurumuzla oynamaktadır. Ayrıca bu reklamların umursuzca yapılması biz gözlükçülere T.C.Sağlık Bakanlığı, Türk Tabipler Birliği ve Bağlı Tabip Odaları, T.C. Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu ve hekimlerin bağlı olduğu çeşitli derneklerin görevini yerine getirmediğini, gerekli denetim birimlerinin bu konu ile ilgili zaaf içinde olduğunu göstermektedir.

Gözlük kelimesini kullanırken içinde barındırdığı bilimsel unsurları ve görmeye yardımcı tıbbi cihaz durumuna getirmek için bilgi, beceri ve tecrübe birikimi gibi yıllar içinde kazanılan melekelerin olduğu unutulmamalıdır. Bir gözlüğü kişiye özel olarak hazırlamak bilim olmasının haricinde aynı zamanda bir sanattır.

Dünyanın dört bir yanında bu mesleğe gönül vermiş milyonlarca insan bulunmaktadır. Birçok ülkede gözlük çerçevesinden çerçeveyi oluşturan diğer parçalara,çerçeve üretimi için kullanılan makinaların tasarlanmasından kullanılmasına, oftalmik cam üretimi için ar-ge çalışması yapan üstün nitelikli mühendislere, cam üreten makinaların tasarlanması için çalışan mühendislerden kişiyi zararlı UV’ den ve zararlı mavi ışıklardan koruyan kaplamaların malzemesini geliştiren kimyagerlere birçok kişi dünyanın herhangi biryerinde yaşayan çeşitli refraktif kusuru olan kişiye faydalı olabilmek için canla başla çalışmaktadır.

Son kullanıcıya gözlük çerçevesini oftalmik cam ile birleştirip tıbbi cihaz haline getirme görevi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de optisyen ve gözlükçülere verilmiştir. (Gözlükçülük mesleği ülkemizde çeşitli kanun ve yönetmeliklerle idame edilir ve sağlık bakanlığının kontrolünde icra edilir). Ayrıca oftalmik cam sektörünün insan sağlığını korumak için düzenlenmiş tüm dünyada geçerli olan uluslararası standartları ve düzenlemeleri mevcuttur.
Her oftalmik camın optik merkezi, ışık geçirgenliği, abbe değeri, kırılma indisi, amaca yönelik kullanmak için özel bir kaplaması vardır. Her çerçevenin de her kullanıcıya göre değişen pandoskopik açısı, verteks mesafesi, sap uzunluğu, A-B boyutu, burun aralığı (DBL) mesafesi bulunur. Özel ölçme aletleriyle yine her insanda farklılık gösteren PupillaDistance(PD) ve yükseklik (h) ölçümleri yapılır, camı kesmek için yine özel geliştirilmiş makinalar kullanılır ve son olarak el meziyeti ile bu özel camlar kişiye özel ölçülerle seçilen çerçeveye adapte edilir. Her biri kişiye özel gerçekleştirilen işlemler kişinin en doğru şekilde görme düzeyini sağlamak içindir.

Her insana her çerçeve ve her cam tavsiye edilmez. Reçete kontrolleri yapıldıktan sonra kişinin yaşam şartları, sosyal ve psikolojik durumu, hobi ve ilgi alanları gözlükçü/optisyen tarafından değerlendirilir. Görme kusuru ile ilgili bilgi paylaşımı yapıldıktan sonra en uygun çerçeve ve en doğru cam bilgileri sunulur. Özel konuşmalar ve bilgilendirmeler yapılır. Ve bu işlemler işinde uzmanlaşmış aynı zamanda kanun ve yönetmeliklerin uygun gördüğü şekilde göz sağlığı eğitimi almış uzman kişiler yani gözlükçü ve optisyenler tarafından yapılır.

Koruyucu ve tamamlayıcı hekimlik tanımından yola çıkarsak; günümüzde çok sık kullanılan telefon, tablet, led lambalar, tasarruflu ampuller ve xsenon farlardan gözümüze gelen zararlı mavi ışık dalga boyunun Retina Pigment Epiteline (RPE) verdiği zararlar ve makula bölgesinde bu cihazlardan gelen ışıkların yolaçtığı hücre ölümleri,Yaşa Bağlı MakulaDejenerasyonu’na (Halk arasında SARI NOKTA/AMD) yakalanma riskini hızlandırdığı gerçeği bilimsel olarak ispatlanmışken, göz hekimleri ve özel göz hastanelerinin insanların göz sağlığını korumak adına gözlük kullanımına teşvik etmesi gerekmektedir. Çünkü zararlı ışıkların göze verdiği zararlar kümülatiftir, susuzluk yada açlık gibi kısa zamanda hissedilmez ve fark edildiğinde de telafisi ve geri dönüşü imkansızdır.
Göz hekimleri ile birlikte hareket eden bir sağlık sektörü olan mesleğimizin en önemli parçası olan “gözlük” saygıyla bahsedilmesi, el üstünde tutulması gereken bir sağlık gerecidir.

Lazer (göz çizdirme)yadamultifocal/trifocal mercek operasyonu geçiren yada gözünde hiçbir kusur olmayan (emetrop) tüm insanların kullanması gereken böylesine “değerli”bir tıbbi cihazın göz hekimleri ve özel göz hastanelerinin, kanun ve yönetmeliklerde tamamen ve kesinlikle yasaklanmış olmasına rağmen yaptıkları tanıtım ve bilgilendirme sınırını aşan reklamlarında slogan haline getirdikleri “GÖZLÜKLERİNİZDEN KURTULUN”, “GÖZLÜKLERİNİZİ ÇÖPE ATIN”, “GÖZLÜKSÜZ BİR HAYATA MERHABA”, “TÜM GÖZLÜKLERİNİZE ELVEDA”, “GÖZLÜKLERİNİZ MESLEK SEÇİMİNDE SİZE ENGEL OLMASIN”, “GÖZLÜKLERİNİZ BU DURUMA ÇOK KIRILACAK”, “GÖZLÜKLERDEN KURTULMAK İSTEYEN 1000 KİŞİ ARANIYOR”, “AKILLI LENS! İLE GÖZLÜKTEN KURTUL” vb. gözlüğü kurtulunması gereken bir fazlalık, sağlığı bozan bir nesne, insan hayatında olmasının gereksiz olduğu gibi bir izlenim uyandıran, yanıltıcı, yanlışa sevk edici ve gözlük kullanıcılarının bilgisizliğini istismar eden söylemlerini, saygınlığı ispatlanmış olan gözlükçülük mesleğinin bir üyesi olarak KINIYORUM.

Sonuç olarak; mesleğimizi aşağılayan, hiçbir etik kuralla bağdaşmayan, tüm kanun ve yönetmeliklerde sağlık alanında reklam yapılmasının yasaklanmış olmasına rağmen gözlüğü değersizleştirmek üzerine kurgulanmış reklam yapılmasından KESİNLİKLE vazgeçilmesini, bugüne kadar bu tür saygısız reklam yapan tüm göz doktoru ve özel göz hastanelerinin reklam yaptıkları tüm mecralarda özür ve düzeltme yazısı yayınlamalarını YASAL haklarım saklı kalmak üzere, aynı zamanda yasa, kanun ve yönetmelikleri uygulamakla yetkili tüm mercileri yasaklanmış reklamların ivedi olarak önlenmesi için gerekli işlemleri yapıp görevlerini yerine getirmelerini talep ediyorum. Saygılarımla.
Murat AKIN
01/03/2021

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Hülya yüksel Mart 2, 2021 / 4:34 pm Cevapla

Merhaba gözlerin çizilmesi lazer uygulaması kornea ince ise menapoz ve ilerı yaşlarda aşırı kuruluğa sebep oluyor. Güneşe karşı aşırı hassiyet
Devamlı göz yaşı damlalarıyla yaşıyorlar

Doktorlar bunları söylemiyor. Uyarmaları lazım