Meslek Değiştiren Optisyenler-1- Röportaj – OptisyenCOMOptisyenCOM

23 Nisan 2024 - 17:19
SON DAKİKA

Meslek Değiştiren Optisyenler-1- Röportaj

Meslek Değiştiren Optisyenler-1- Röportaj
Son Güncelleme :

19 Eylül 2020 - 21:33

Hızla sayıları artan üniversitelerde ki optisyenlik bölümlerinin ardından işsiz ve meslek değiştiren optisyenlerin sayısı da hızla artıyor. Durum böyle olunca meslek değiştiren ya da mesleği hiç icra edemeyen optisyenlerin sayısıda oldukça fazla.

Şimdi mesleği bırakmış eski bir optisyenle sohbetimizi sizlerle paylaşıyoruz.

Adnan Bey Merhaba. Biraz kendinizden bahseder misiniz?

Merhaba. 35 yaşındayım. 2009 Cumhuriyet Üniversitesi optisyenlik mezunuyum. 2016 yılında da sektörde ki sorunlardan dolayı mesleği bıraktım. Optisyenlik mesleğimi bırakmaya karar verdiğim anda eğitimimi 4 yıllığa tamamladım. İlk başlarda özel bir güvenlik şirketin güvenlik görevlisi olarak çalıştım. Sonra sınavlar vs derken şimdi de bir kamu kurumunda memur olarak çalışıyorum.

Mesleği değiştirmenizde ki en büyük sebepler nelerdir?

Her yıl yaklaşık 3500 mezun optisyen olduğu haberlerini okuyorum. Zaten Türkiye’de ki gözlükçü sayısı 6000 küsür. Bu kadar insan boşuna okuyor. Bu kadar fazla optisyenin mezun olması sektörde ki kaliteli hizmeti de düşürüyor. Her gün bir yerlere gözlükçü dükkanı açılıp kapanıyor. Açıp kapatan kişiler sadece kendilerine değil bulundukları yerlerde ki gözlükçülere de zarar veriyor. İleriye dönükte yanlış bilgilendirilmiş rekabet için ucuza satılmış kalitesiz ürünler kalıyor. Aynı müşteri bir sonraki sefere gözlük alacağında hep aynı ucuz ve kalitesiz ürünün rakamı ile alışveriş yapmaya çalışıyor. Yani mezun optisyenlerin sayısının artması aslında sektördeki herkese zararlı. Ayrıca işini güzel kaliteli yapmaya çalışan kalifiye optisyenler de iş bulamıyor. Düşünsenize insanlar optisyen ararken bile asgari ücret teklif ediyor. Şimdi istediği kadar kaliteli optisyen olsun kimse hak ettiği ücreti vermiyor.

Diğer bir sebep iş buldunuz anlaştınız bir sürü sorun çıkıyor. Gözlükçülerin çoğu elemanlarının maaşlarını ya veremiyor sürekli eleman değiştiriyor ya da bin bir rezillikle maaş ödeyebiliyorlar. Yani iş bulsanız da artık maaşınızı düzenli alamıyorsunuz?

Peki sizin başınıza gelen olumsuz şeyler nedir?

Maaş almada sürekli yaşadığım problemler oldu. Yani dükkan iş yapmazsa kimse para kazanamaz.Bunun dışında kiralık diploma denilen şeye eskiden para verilirdi. Az da olsa ücret öderdiniz. Yasak olmasına rağmen denetim eksikliğinden gözlükçüler diploma kiralarlardı. Şimdi her yerde diploma bulmanız mümkün. Üstelik artık para da vermiyorlar. SSK’nızı yatırırım sadece diyorlar. Diploması da para etmeyen adam en kötü sigortam olsun diye yasal olmayan bu işi yapıyor. Denetim eksik özellikle tatil bölgelerinde bir sürü gözlükçü var bu şekilde. Özellikle genç bayanlar iş bulamıyor evde oturuyor ama SSK ‘lı olayım diye diplomalarını çalışmadan verenler var. Dediğim gibi denetim yetersiz.

Optisyenlik okumak isteyenlere neler tavsiye edersiniz ?

Eğer aileden gözlükçü değiller ise boşuna masraf edip okumasınlar. Mezun olanlarla sohbet etsinler. Hele ki özel üniversitelere asla para verip okumasınlar. Okuyupta rezil olmaktansa gitsinler bir alışveriş mağazasın da kasiyer olsunlar daha iyi. En azından düzenli maaşları olur dertleri olmaz. Anne ve babalarını bu konuda hiç yormasınlar.

Sevdikleri bölümleri okumak için daha çok çalışsınlar daha güzel puanlarla daha güzel bölümler okusunlar. Özellikle çok zeki ve girişimci arkadaşlar kesinlikle kendilerini optisyenlik okuyarak yakmasınlar. Ticaret yapsınlar, farklı bir yerde görev alsınlar, memur olsunlar. Optisyenlerin ataması bile yok. Sağlık bölümü ama ataması yok. Sonuç hüsran.

Peki çok teşekkür ederiz Adnan Bey ilginize.

Mesleği bırakan optisyenlerle sohbetlerimiz devam edecek. Gelecek hafta bir başka mesleği bırakan optisyenin düşüncelerini sizler için yayınlayacağız.

26.11.2018

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.