Gözlükçüler Teknolojiye Karşı Ne Yapacak? – OptisyenCOMOptisyenCOM

19 Nisan 2024 - 12:55
SON DAKİKA

Gözlükçüler Teknolojiye Karşı Ne Yapacak?

Gözlükçüler Teknolojiye Karşı Ne Yapacak?
Son Güncelleme :

09 Aralık 2020 - 6:53

Gözlükçüler Teknolojiye Karşı Savunmasız !

GERÇEKLER : Teknoloji hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Teknolojiye karşı koymak imkansız. Bundan 20 yıl önce internetten alışveriş yapanların sayısı ile günümüzdeki sayı farklı olduğu gibi 20 yıl sonraki sayı da bambaşka olacaktır. Bu gün korona sebebiyle evlerimize tıkıldık kaldık. İnternetten satış yapan firmalar dışında ki bütün firmalarda cirolarının düştüğü bir gerçek. Korona sebebiyle oluşan ekonomik kriz, en az ürünlerini internetten satan firmaları etkilemiştir. Bu gün ‘’Teknosa’’ firmasını inceleyelim. Yüzlerce şubesi var. Yüzlerce şubesinin yanı sıra bir merkezden yönetilen internet sitelerinden de aynı ürünleri satmaktalar. Yani 30 gün sokağa çıkma yasağı olsa Teknosa’nın edeceği zarar minimumdur. Sağlam zeminle oluşturdukları bir alt yapıya sahipler. Peki içeriğinde birden çok firmayı barındıran Gittigidiyor (gg) gibi siteleri inceleyelim. Gg’de binlerce firma onbinlerce ürün var.  30 gün sokağa çıkma yasağı olsa Gg’de ürün satan firmalar yine satış yapabilirler. Yani Gg’nin barındırdığı firmalar yine en az zararla bu sınavı geçerler. Buraya kadar yazdıklarım bilinenler?

Peki gözlükçülük sektörüne bakalım?

İnternetten güneş gözlüğü dışında herşeyin satışı yasak. O zaman güneş gözlüğü de yasak olsun. Eğer yasak değilse, bütün gözlükçüler neden internetten güneş gözlüğü satmıyor? Yani ortada bir karmaşa ve düzensiz bir sistem var. İnternetten lens satmak yasak diyoruz! Ama satan onlarca internet sitesi ve yerel mahkemelerden alınmış ‘’hukuka uygunluk’’ diye yayınladıkları mahkeme sonuçları var! Eee bu yasak neye göre kime göre yasak ? Yani burada da bir karmaşa ve düzensiz bir sistem mevcut. İnternetten optik gözlük satmak yasak diyoruz! Ama yüzlerce internet sitesinde kılıfına uydurulmuş optik çerçeveler satılıyor! Eee bu yasak neye göre yasak kime yasak? Yine görüldüğü üzere bir karmaşa ve düzensiz bir sistem var.

Şimdi baktığımız pencereyi değiştirelim.

Ülkemizde bütün gözlük, güneş gözlüğü, ve lens satışını bir an da engelledik.  Hiçbir internet sitesinde güneş gözlüğü, gözlük ve lens satılmıyor. Peki serbest bölgelerden tüm dünyaya satış yapan uluslar arası firmaları nasıl engelleyeceğiz? Yani aliexpress’den insanlar yine gözlük sipariş edecek?  Bunu nasıl engelleyeceğiz? Uluslar arası sitelerin hangi birini engelleyeceğiz? Aliexpress olmazsa başka Expressler var? +18 içerikli sitelerin bile %100 engellenemediği bir ülkede hangi siteleri %100 engelleyeceğiz?

Düşmanla aynı silahları kullanmadığımız gibi kalkanımız bile yok!

Bu gün bireysel gözlükçüler zaten kendi internet sitelerini açıp da internetten ürün satma konusunda başarılı olamazlar. Başaralı olamayacaklarına dair geçmişte birden fazla sebep saydım. İnternet bambaşka bir dünya ve günlük hayattan daha acımasız kuralları ve rekabet koşulları var. Bu gün internetten satışları yüzünden biz gözlükçülerin hakları gasp ediliyor ve zarar ediyoruz. Bu ettiğimiz zararlar her geçen gün katlanarak büyüyor!  Bireysel olarak kimse internetten satışlarla mücade edemez ve yarışamaz bu bir gerçek! Bu durumda 2 farklı kalkan kullanabiliriz.

Mevcut duruma göre: Madem yıllardır teknolojiye karşı koyamıyoruz ve içinde bulunduğumuz yasal olmayan sistemi değiştiremiyoruz, bu sisteme göre koruma kalkanı geliştirmek. Bütün gözlükçüleri içerisinde barındıran bir sistem ve alt yapı oluşturmak!

Gelecekteki duruma göre: Gözlükçüler olarak yıllardır mevcut sistemi değiştiremedik sürekli zarar ettik. Değiştirdiğimizi düşünsek bile teknoloji sürekli yeni uygulamalarla karşımıza çıkacak ve  %100 gözlükçüyü internetten koruyan bir sistem asla olmayacaktır.

10 yıl sonra devlet politikalarının da değişebileceği ve internetten her şeyin satışının serbest olacağı bir dünya hayal ederek, bu gün kullanmasak bile hali hazırda bir alt yapımız olmalı. Bu sistem tüm meslektaşlarımızın eşit şartlarda faydalanabileceği bir yazılım olmalı. Eğer böyle bir sanal alt yapımız olursa gerektiği zaman kullanabilir ve 10 yıl sonra ki devlet politikalarına karşı sürekli gelişen teknolojiyle güncelleyebiliriz.

Gönül ister ki internet satışları kanunla yasaklansın! Kimse internetten optik ürünleri ve lens satamasın. Bu gün birçok yöneticimiz geçmişte yapamadıklarını bu gün yapabileceklerini iddaa etmekteler. İnşAllah başarılı olurlar. Lakin unutmamak gerekir teknoloji sürekli farklı uygulamalarla şekil değiştirmekte. Gelecek yıllarda kanunlarımız bile teknolojiye yenik düşebilir. Asıl o zaman ne yapacağız?

Not: Farklı zamanlarda internet konusuna değinerek bazı yazılar kaleme alıyorum. Konunun ana fikrinden uzaklaşanlar olabilir, konuyu farklı yerlere çekmek isteyenler, yazı üzerinden prim yapmak isteyenler olabilir. Herkes dilediğini yapmakta özgürdür.

Optisyen İsmail UYAR

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.