Gözlükçü Murat Akın: Hoşgeldin Prespiyopi – OptisyenCOMOptisyenCOM

27 Nisan 2024 - 03:40
SON DAKİKA

Gözlükçü Murat Akın: Hoşgeldin Prespiyopi

Gözlükçü Murat Akın: Hoşgeldin Prespiyopi
Son Güncelleme :

20 Eylül 2020 - 13:54

HOŞGELDİN PRESBİYOPİ
40’lı yaşlara gelene kadar hiç gözlük kullanmamış, uzağı ve yakını çok iyi gören ya da gördüğünü zanneden,küçük bir düzeltme gözlüğü (halk arasında dinlendirici) takması gereken ve takmayan tüm insanlar bu yaşlara gelince artık ihtiyaçlarını farkedip göz doktoruna giderler. En fazla 45’ine kadar sabredebilir bu konforsuzluğa insan. Ya alışkanlıklarını değiştirip kitap okumayı bırakmıştır ya da yakınla pek işi yoktur. Bu 5 senelik averaj kolu dirsekten oynatabilme yeteneğindendir. Kol yetmediğinde ve telefon harfleri ekran kadar büyüdüğünde yapacak bir şey kalmamıştır artık doktora gitmek için.

Okuma gözlükleri bu insanların kullandığı ilk optik gereç olacaktır, size geldiğinde tedirgindir. Bundan sonrası bir heyecan ve bilinmezliktir onun için. Güleryüzle buyur ettikten sonra eğitim ve tecrübenizi konuşturma vakti gelmiştir artık. O güne kadar gözlükten bihaber yaşayan kişi her gün gözlük ve cam ile yatıp kalkan ve seçenekleri en iyi bilen biz optisyenlerin yardımına muhtaçtır. Can kulağıyla dinleyecektir anlattıklarımızı.

Peki nasıl çekeceğiz ilgisini? Kişinin görme profilini ve tipik görme alışkanlıklarını ne kadar iyi analiz edersek o kadar güzelleştirebiliriz tavsiye edeceğimiz gözlüğü. Günlük rutinlerini,yaptığı işi, nerede daha çok vakit geçirdiğini,ev hanımı mı,marangoz mu,ressam mı olduğunu,gözlüklerini çoğunlukla kitap okurken mi,monitör-PC karşısında mı kullanacağını ve orta mesafeyi ne kadar kullandığını sorgulamalıyız mesela. Bu kısa sürede fiziksel davranışlarını da incelemeliyiz; Kişi hiperaktif mi sizi ne derece anlayabiliyor vesaire?. Unutmayalım ki hakkında ne kadar fazla bilgi sahibi olursak sunacağımız seçeneklerini sebeplerini daha vurgulu anlatabiliriz ve bilgimizle kendisinin daha fazla güvenini kazanabiliriz. Tekrar hatırlatayım; Siz ilksiniz ve tek olmaya çalışmalısınız.

Şimdi de karşılaşacağımız reçete türlerine gelelim;

*Sadece sph yakın reçetesi: Doğru ve kullanışlı bir çerçeve ile kullanım yerine göre kaplama çeşitlerini sunarak ve yakın gözlüğünü kullanma eğitimi verilerek satış sonlandırılır.

*Sadece sph cyl yakın reçetesi: Bu eksik düzenlenmiş bir reçetedir ve profesyonelliğinizi ispat etmenize en uygunudur. Çünkü sizden başka kimsenin bilmediği şey astigmatizma sadece yakında yada uzakta olmaz, her mesafede vardır ve hep vardır.Bu kişi yıllardır konforsuz görmüştür. Başı sık ağrır, sinirlidir, ya hep uyuyakalır ya da uykusuzluk çeker. Bunları söyleyip şaşırttığınız anda konu daha ilginçleşir ve ortam rahatlar. Uzak gözlüğünün ve rutin muayenelerin önemli olduğunu, eğer kullansaydı hayatının daha farklı olacağını dile getirirseniz güven tazelenir adeta. Yakın gözlüğünün yanında uzak gözlüğü kullanması gerektiğini sebepleriyle anlatıp tekrar doktor kontrolüne gönderirseniz sunacağınız cam çeşitliliğine progresif camları da dahil etme şansınız olur. Bu arada doktora gönderme işi size kalmış. Göndermesenizde kişinin yaşam tarzını öğrendikten sonra dijital çağda olduğumuzu hatırlatıp, ofis içerisinde kullanılan, burun ucunda değil de buruna tam oturtulan, hem yaşlı gibi göstermeyen hem de orta mesafe ve yakın mesafeyi doğru numaralardan görmemizi sağlayan, bu sayede gözün uyum gücünü tembelleştirmemesini sağlayan ofis progresifleri veya kompitür camlarının varlığından bahsedersek hem göz sağlığını korumuş ve kişiye faydalı olmuş hem de tercihini yönlendirerek kazançlılığımızı arttırmış oluruz.

Ve son olarak gelelim bu yazıyı yazma sebebim olan konuya; Maalesef ki bir çok meslektaşım yakın gözlüğü eğitimi vermeden, önemsemeden, sadece satış odaklı yaklaşıyor meseleye. Basit bir şey gibi değerlendiriyor, sanırım çok kolay satışı yapıldığı için. Halbuki işimiz insan sağlığı ise ve hatalarla bunu gözardı ettiğimiz gerçeği bilinirse en önemli konuların başında gelir yakın gözlüğü eğitimi. Hangi optisyen/gözlükçü eğer birazcık bilgili ise uzağa ya da bilgisayara yakın gözlüğü ile bakar? Çok sevdiğim hayat felsefem olan bir söz var. Kendine yapılmasını istemediğini başkasına yapma. Eğer sadece kitap okumak için gözlük camı takacaksak uzağını kendi kendine bozmaması için kişiye gerekli bilgileri vermeliyiz. Diğer taraftan birkaç sene sonra progresif adayı olacaktır kişi ki bu da paradoksa sokuyor bizi… Yanlış kullanıma müsaade mi etmeliyiz acaba? ilk kez yarım yakın gözlüğü yani burnun ucunda takılması gereken gözlük kullanacak kişi ilk denemesinde burnuna tam oturtur uzak gözlüğü gibi çerçeveyi. İşte tam bu noktada müdahale etmeliyiz. “İlk dersimiz bu” diyerek… “Bu gözlüğü sadece yakına bakmak ve okumak için takacaksınız. Burnunuzun ucuna indiriniz ki uzağa çıplak gözle üstten bakabilesiniz. Eğer uzağada bununla bakarsanız kısa bir süre sonra yakın numaranız uzak numaranız oluverir ve tekrar doktora gittiginizde iki gözlük yazar ve İki gözlük taşımak zorunda kalırsınız” açıklamasını yapmalısınız. En dikkat edilmesi gereken konu işte bu. İlla büyük gözlük isteyenlere bulunduğu durumu anladığına, yakın çerçevesini nasıl kullanması gerektiğini öğrendiğine kanaat getirene kadar anlatın ki işinizi doğru yapmış olasınız.
Not: Montaj esnasında, gözlerin yakına bakarken içeri doğru yaklaşık birbuçukar milimetre kaydığını unutmayalım.

Saygılar & Sevgiler…

Murat AKIN

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.