Çocuklardaki dijital ekran yorgunluğu nedir? Nasıl önlem alınmalı? – OptisyenCOMOptisyenCOM

19 Nisan 2024 - 03:52
SON DAKİKA

Çocuklardaki dijital ekran yorgunluğu nedir? Nasıl önlem alınmalı?

Çocuklardaki dijital ekran yorgunluğu nedir? Nasıl önlem alınmalı?
Son Güncelleme :

04 Şubat 2021 - 18:24

Çocuklardaki dijital ekran yorgunluğu nedir? Nasıl önlem alınmalı?

2020 yılının başında tüm dünyayı etkileyen pandemi süreci birçok alışkanlığımızı da değiştirdi. Özellikle gelişme çağındaki çocuklarımız bu konuda daha fazla etkilendiler.

Eğitim süreçlerimizin internet ortamına taşındığı son 1 yılda bilgisayar, tablet ve cep telefonu kullanımlarının artması ile beraber çocuklarda daha sık görülmeye başlanılan miyopide özellikle artışa neden olduğu, oftalmologlar tarafında da refraksiyon muayenelerinde tespit edilmeye başlandığını yapılan araştırmalarda ve optik mağazalarımıza gelen reçetelerde görmeye başlıyoruz.

Uzun süreli ekran kullanımının zararları

Uzun süreli ekran kullanımlarında göz kırpma sıklığımızın azalması sonucunda gözlerimizde yanma, batma, kızarma ve kaşıntıların arttığı ve bulanık görme problemlerinin daha sık ortaya çıktığını mağazalarımızda gözlemleyebilmekteyiz.

Göz kırpma sıklığımızın düşmesinin en büyük problemlerinden birisi de göz kuruluğuna neden olmasıdır. Ekran başında iken refleks olarak gözlerimizi daha az kırptığımızdan dolayı çocuklar da göz kuruluğu artışı da daha sık meydana gelmektedir.

Dijital göz yorgunluğu ile karşı karşıya kalan çocuklarımızı bu olumsuz etkiden korumak için gün içerisinde ekran kullanım sürelerini azaltmak,  anne ve babalara dikkat etmesi konusunda önerilerde bulunulması gerekmektedir.

Baş ağrısı tetikleniyor

Baş ağrısının nedenlerinde birisi de gizli hipermetropidir.

Uzun süre ekran kullanımlarında çocuklarda yakın alanı kullanımının artması ile gizli hipermetropinin artması tespit edilmiş olup, özellikle ekran kullanımlarında belirli bir süre belirlenmeli ve çocukların bu süreleri aşmamaları ve hipermetropi etkilerinin azaltılması konusunda çocuklara hatırlatmalar yapılmalıdır.

Baş ağrısının devam etmesi durumunda refraksiyon muayenesi yapılması için bir uzman göz doktoru ile irtibata geçilmesi gerekmektedir.

Fazla yakına bakmak miyopi riskini arttırmaktadır.

Çocukların uzun süreli yakına bakmaları ( Bilgisayar, cep telefonu ve tablet)  cihazların sıklıkla kullanımı miyopiyi (uzak görüş bozukluğu) tetiklediği yapılan araştırmalarda ortaya konulmaktadır.

İkinci bir etki de kalıtımdır yani ailede miyop bireylerin oluşu da bu riski arttırmaktadır.

 

Yakından televizyon izlenmesi

Çocuklarda gözlemlenen yakından tv izlemesi, çocuklarımızın miyop olduğunu göstermez ama yine de bu tür davranışları sergileyen çocukları uzman bir göz doktoru muayenesine götürmek ve göz muayenesi yaptırılması, çocukların var ise refraksiyon kusurlarının erken yaşta ortaya çıkmasını ve önlem alınmasını sağlanmalıdır.

Tv izlerken 3 metreden daha yakından televizyon izlenmemesinin önemini göz sağlığımız açısından önemsemek ve çocuklarımıza da bu bilinci aşılatmalıyız.

Kubilay GÜMÜŞ

Üsküdar Üniversitesi Optisyenlik Programı

1.Sınıf Ögrencisi

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.