Yeni Açılacak Optik Mağazaya Ürün Seçimi Nasıl Olmalı? – OptisyenCOMOptisyenCOM

25 Nisan 2024 - 03:02
SON DAKİKA

Yeni Açılacak Optik Mağazaya Ürün Seçimi Nasıl Olmalı?

Yeni Açılacak Optik Mağazaya Ürün Seçimi Nasıl Olmalı?
Son Güncelleme :

23 Eylül 2020 - 8:40

Dükkana Ürün Seçmenin Püf Noktaları :
Optisyenlik müessesesine ürün alımı ve cam stoğu yapma, bölgeyi tanıyan tecrübeli optisyenler için çok kolay bir süreçtir. Lakin ilk defa dükkan açacak ya da bölgeyi tanımadan dükkan açanlar için biraz sıkıntılı bir durumdur. Esasında çok kolay görünen ürün alımı ve stok süreci en çok problem yaşanan konulardandır.
Bölgeyi tanımadan ve/veya ilk defa dükkan açacaklar için bazı püf noktalarına değinmek istiyorum.

1-) Temkinli Olmak: İlk ürün alımında, potansiyelini bilmediğimiz bir bölge ise sayıca az ürün seçmeliyiz. Sonuçta ürün almak bir telefonla da halledilir. Biten bir modeli sipariş etmek kolaydır lakin çekmecede bekleyen bir modeli satmak bazen yıllar alabilir. Eğer güvenilir bir sermayeniz yok ise ödeme planlarınız düzenli olmalı ürün seçmeden önce ödeme şekli mutlaka konuşulmalıdır. Birkaç ay  dükkanı ve bölgeyi tanıyıncaya, ürünlerin sirkülasyonu öğreninceye kadar çok stok yapılmamalıdır.

2-) Bölgenin Yapısı:
A-) Bölgenin Ekonomik Yapısı: Ürün seçilirken bölgeyi iyi gözlemlemeliyiz. Bölgenin ekonomik durumuna uygun marka ve fiyat aralığı seçilmelidir. Kırsal kesim diye isimlendirdiğimiz küçük yerleşim yerlerinde üst kalite ve pahalı ürünlerin satışının zor ve az olacağını hatırlatmak isterim.
B-) Bölgenin Yaş Aralığı: Sürekli göç veren yerleşim yerlerinde çoğunlukla yaş aralığı 35 ve üzeri olacağından o yaşlara hitap edecek modeller ve renkler seçilmelidir. Kampüs ve öğrenci yerleşkelerinin çok olduğu bölgelerde ise aksi olacaktır. Öyle ki bölgede ki ilköğretim okullarının ve öğrencilerinin sayısı bile çok önemlidir. Çekmece de sayıca ne kadar çocuk gözlüğü ve model olması gerektiğini bu şekilde çözümleyebiliriz.
C-) Bölgenin Nüfusu: Stok ürün yapılırken dükkanın bölgede ki konumu önemli. Hastane yakını ise sirkülâsyonu fazla ürünler stoklanabilinir. Bölgenin değişken bir nüfusu var mıdır? Turistik belde midir? İl/ilçe ise değişken nüfusa sahipse ona göre renkler ve modeller seçilmelidir. Turistik bölgelerde ki modeller, fiyat aralığı ve renkler çok farklı olmak zorundadır. Yerli yabancı turistlere göre model ve renk seçilmesi önemlidir.

3-) Doğru Firmalarla Çalışmak:
Ürün alacağınız firmayı iyi araştırmalısınız. Bu konuda tanıdığınız meslektaşlarınız ile fikir alışverişi yapmalısınız.
Belli fiyat aralığındaki ürünleri alırken birden fazla firma ile çalışmakta oldukça mantıklıdır. Böylece dükkanımızda farklı markalar ve modeller daha geniş yer tutacaktır.
Daha önce çalışmadığınız firmalara karşı temkinli olmak lazım. Öyle ki tanımadığınız firma hakkında olumlu şeylerde duyamıyorsanız durum çok iç açıcı değil demektir. Dikkatli olmak lazım.

4-) Ödeme Planları:
A-)  Peşin Ürün Alımı:
Sermayemizi doğru kullanarak ürünlerimizi peşin alabiliriz. Bunu yaparken firmanın fiyat politikası önemli. Peşin alınca ürünün fiyatı değişiyor mu? Yani bu ürünü peşin alırsak ne kârımız olur? Sayıca az ürün alacaksak peşin almaya değer mi? Bunları değerlendirmek gerekir. Firmanın il il fiyat politikası değişiyor mu? Yani firma ürününü A şehrinde 5X’e vadeli satarken bize ne fiyat sunuyor?
B-) Vadeli Ürün Alımı:
Ürün alımları çek, senetle vadeli alınabileceği gibi açık hesapta olabilir. Açık hesap genelde evraksız ürün almak anlamına gelir. Firmaya belirlenen aralıklarda ödeme yapılır. Açık hesaplarda karşılıklı güven esastır.
Vadeli ürün alımında en önemli esas ödeme planınıza uygun borçlanmaktır. Yani bu ürünü alacağız ama ne zaman ödemeye başlayacağız. O ödeme aylarında başka ödemelerimiz var mı? Bu benzeri  soruları cevaplayabileceğimiz bir ödeme planımız olmalı. Vadeli ürün alımında da gereksiz stoktan kaçınmalı firmanın fiyat politikasını iyi araştırmalıyız!

Her iki ödeme şeklinde de:
Ürün seçilir. Seçilen ürünlerin bir nüshası bizde kalır. İlerleyen günlerde ürünler elimize gelir. Sayı, model, fiyat anlaşıldığı gibi elimize ulaşmış mı gelen faturadan kontrol edilir. Sıkıntı yok ise ücret ödenir ya da anlaşıldığı üzere evrak verilir.

5-) Hızlı Teslimat:
Bulunduğunuz bölge ve/veya dükkanın konumu hızlı teslimat gerektirebilir. Yani kişi gözlüğünü alıp gitmek ister. Bir daha size uğramak istemez. Genelde hastane karşısında ki dükkanlar bu şekilde çalışır. Bu yüzden hızlı teslimatınızı sağlayacak stok ürünleriniz olmalı. Cam stoğunuzda ki hızlı giden camların adet sayısı fazla olmalı. Böyle durumlarda mümkün olduğunca diyoptri aralığı geniş tutmakta fayda var.

6-) Ürün Seçim Aşaması:
•    Bir firma ile anlaştınız ve firmadan satabileceğinizi düşündüğünüz çerçeveleri seçeceksiniz. Neye dikkat etmeliyiz? Öncelikle kaç adet çerçeve alacağınız aklınızda belli olmalı. Ben bu firmadan X adet ürün alacağım diyebilmelisiniz. Aksi halde seçerken fazla seçersiniz.
•    Ürün çeşitliliği olması açısından farklı modeller ve renkleri mutlaka olmalıdır. Sürekli gözlük kullanan kişiler model ve renk seçeneklerini görmek isterler. Kişinin aklında ki renk siyahtır ama diğer renkleri de denemek ister. Böyle durumlarda bulunduğunuz bölgeyi esas alarak renk tercihi yapılmalı. 3 adet koyu renk seçiliyorsa en az bir adet açık renkte alınmalı.
•    Dükkanınızda satış elemanınız varsa mutlaka ürünleri seçerken ondan fikir almalısınız. Tecrübeli bir satış elemanı ise bırakın ürünleri o seçsin. Psikolojik olarak kişiler sevdiği ürünü seçer satın alır ve/veya satar!
•    Sermayemiz kısıtlı iken borçlanarak yeni açılacak dükkana potansiyelinden fazla ürün stoklarsak, satmadığımız çekmecede ki ürünün borcunu öderiz ki bu da bizi çok sıkıntıya sokar. Zamanla dükkanın ürün sirkülasyonuna göre çekmece ürünleri ve stok yapılmalı.

Dükkanda ne kadar stok çerçeve bulundurmalıyız?
Çekmecelerimiz dolu mu olmalı?
Cam stoğumuz nasıl olmalı?

Bu ve benzeri soruların cevapları kişiye göre değişmekte olup görecelidir. Firma sahibi ürüne para bağlamayı seviyorsa zaten ürün adedini yüksek tutar. Stok ürünü çok alır. Ürüne para bağlamayı sevmiyorsa yeteri kadar alır. Bittikçe tamamlar vs. Yani kesin cevapları olmayan sorular bunlar.

Sadece bazı gerçekler vardır. Dükkanda kaliteli ürünlerin markası, çeşidi, modeli ve renk sayısı ne kadar çok olursa ciro o kadar yüksek olacağı gibi kaçan müşteri sayısı da az olur.

Bunlar ürün alımında dikkat edilmesi gerektiğini düşündüğüm nâcizhane fikirlerimdir. Umarım bu yazdıklarım mesleğe yeni katılacak, yeni dükkan açacak meslektaşlarımın işine yarar.
İş hayatınızda başarılar dilerim.
Optisyen İsmail UYAR

İletişim:

https://www.facebook.com/optisyen

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Soner YURTMAN Ekim 15, 2020 / 8:22 am Cevapla

Teşekkürler İsmail Bey; Emeğinize sağlık. Benim gibi, sektöre yeni girecek Optisyenler için gayet açıklayıcı ve rehber niteliğinde olmuş. Bundan sonrası, dikkat ve tecrübe.

    admin Ekim 16, 2020 / 6:33 am Cevapla

    Umarım faydası olmuştur.

burhan çavaş Nisan 1, 2021 / 11:36 am Cevapla

sektöre yeni girecekler için çok faydalı bilgiler sunuyorsunuz sizi youtube da takip ediyorum. emeğinize sağlık
size sorum olacak cevaplarsanız sevinirim. cam stokları nasıl olmalı sferik silindirk inceltilmiş progresive gibi
hangi camlar mutlaka olmalı hangi diyoptriler hangileri sparişle çalışılmalı