UTS Mantığı Nedir? Nasıl Çalışır 1 – OptisyenCOMOptisyenCOM

23 Nisan 2024 - 17:24
SON DAKİKA

UTS Mantığı Nedir? Nasıl Çalışır 1

UTS Mantığı Nedir? Nasıl Çalışır 1
Son Güncelleme :

04 Ocak 2022 - 18:30

Aşağıda okuyacağınız metin optisyen adaylarının daha kolay öğrenebilmesi için mantığa dayalı ve sadeleştirilerek tarafımdan yazılmıştır.

Bir optisyenlik müessesesi reçete olmadan satış yapamaz. Reçete ile satılan satılan ürünler:
• Optik çerçeveler
• Optik Camlar
• Numaralı Kontak Lensler (Renkli-Şeffaf)
• Numarasız Renkli Lensler
(Bunun dışında optisyenlik müessesesinde reçetesiz yalnızca güneş gözlüğü ve lens solüsyonu satışı yapılabilir.)
Yani toplamda çerçeve, cam, kontak lens, güneş gözlüğü, solüsyon olmak üzere 5 kalem ürün satabiliriz. Bu ürünlerden yukarda sıraladıklarım reçete ile satılması zorunludur.
Reçete ile satılan ürünler tıbbi cihaz kategorisinde olup Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na bağlıdır.
Gözlükçülere ürün satan çerçeve toptancıları, cam toptancıları, lens toptancılarıdır. Bu toptan firmalar bizlere ürünü fiziki olarak ‘’karekodları ‘’ ve faturası ile gönderirler.
Fiziki olarak ürün ile birlikte kağıt fatura bize geldiği gibi aynı zamanda ‘’e fatura programlarımıza ‘’ dijital olarak da gelir.
Fiziki olarak ürün ve karekodu bize geldiği gibi aynı zamanda karekodu bize UTS (Ürün takip sistemi üzerinden de gelir.)
Her optisyenlik müessesesinin UTS sisteminde kayıtlı stokları vardır. Aldıkları her ürün o stoklarda görünür.
Bir optisyenlik müessesesi SGK’lı bir hastaya bir ürünü satar ve Medula sistemine ürünün karekodunu girdiği anda otomatik olarak UTS stoklarından ürün düşer. Yani artık satıldı ve UTS stoklarımızda yok görünmez. Medula ile UTS birbirine entegre edilmiş sistemlerdir.
Bir optisyenlik müessesesi bir ürünü para karşılığında satar ve ürünü Medulaya girmez ise o ürünü UTS stoklarından kendisi düşmek zorundadır. Eğer düşmez ise dükkanda 500 ürün varken UTS stoklarında 1500 ürün var diye gözükür. Dolayısıyla bu da sorun teşkil eder.
Peki özel yani para karşılığı satılan bu ürün UTS stoklarımızdan nasıl düşülür?
1-) Uts sistemine girilir. (Google – uts – giriş – edevlet ya da e imza ile )
2-) Soldaki menüden ‘’ÜRÜN HAREKETLERİ ‘’ seçilir. Hemen ardından alt menüden ‘’TÜKETİCİYE VERME /KULLANIM/DİĞER BİLGİLER ‘’ menüsü seçilir. Ürüne ait karekoddaki ürün numarası, seri numarası, lot numarası olan rakamsal değerler buraya girilir. Ürün karşımıza hemen gelir. ‘’ Tüketiciye verme bildir ‘’ komutu ile ürünün satıldığı tarih girilir ve böylece tüketiciye verme bildirimi yapılmış olur. Artık o ürün stoklarımızda değil.

Peki toptancılardan gelen ürünler nasıl kabul edilir ?
Uts’ye girdikten sonra soldaki menüden ‘’ÜRÜN HAREKETLERİ’’seçilir. Alt menüden ‘’ALMA BİLDİR ‘’ yada ‘’TOPLU ALMA BİLDİR ‘’ seçilir. İster ‘’ALMA BİLDİR ‘’ menüsünden tek tek kontrol eder alma işlemi yaparsınız ister ‘’TOPLU ALMA BİLDİR ‘’ menüsünden hepsini tek seferde kabul edersiniz.

Peki stoklarımıza daha önce aldığımız yani kabul ettiğimiz ürünleri toptancı firmaya ya da bir başka gözlükçü firmasına yada diğer şubemize nasıl transfer edeceğiz?
Uts’ye girdikten sonra soldaki menüden ‘’ÜRÜN HAREKETLERİ’’seçilir. Alt menüden ‘’VERME BİLDİR’’ seçilir. Buradan ürüne ait karekoddaki ürün numarası, seri numarası, lot numarası olan rakamsal değerler buraya girilir. Ürün karşımıza hemen gelir. ‘’Verme bildir ‘’ komutu verdiğimiz an sistem bizden karşı tarafın Uts numarasını ve fatura numarasını ister. Her firmanın bir UTS numarası vardır. Ürünü nereye göndermek istiyorsak o UTS numarası girilir. Daha sonra fatura numarasını da yazarız. Verme bildir komutu ile ürün bizim stoğumuzdan az önce UTS numarasını yazdığımız firmanın havuzuna gider. O firma UTS’ye girdiğinde sizden ürün geldiğini görür ALMA BİLDİRİMİ yapar. Artık o ürün stoklarımızda değil.

Kaynak Yazar: Optisyen İsmail UYAR

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.