Organik Cam Boyama Nasıl Olmalıdır? – OptisyenCOMOptisyenCOM

26 Nisan 2024 - 17:16
SON DAKİKA

Organik Cam Boyama Nasıl Olmalıdır?

Organik Cam Boyama Nasıl Olmalıdır?
Son Güncelleme :

21 Eylül 2020 - 16:00

KESİN SONUÇ UZMANINDAN: ( Boyama Camlar Hakkında ) :
Geçtiğimiz günlerde boyama camlarla ilgili ”Optisyenlik Bölümü Eğitim ve Tecrübe Atölyesi ” grubumuzda bir paylaşımda bulunmuştuk. Paylaşımın altına gelen soruları işin uzmanına Opak LENS Ailesinden Cam Eğitim Uzmanı Zafer ŞİBİK Beyefendiye sorduk. Soruları ve cevaplarını sizlerle paylaşıyoruz. Grubumuza ve eğitime verdikleri önemden, ve bizlere ayırdıkları zamandan dolayı OPAK LENS’e teşekkür ederiz.

SORU 1-) Klasik yöntemlerle kendi renklendirdiğimiz organik camların ( ki bazı cam depoları ile aynı şekilde yapıyoruz ) fabrikalarda yapıldığı söylenen boyama organik camlardan ne gibi farklılıkları vardır. Fabrika da artı olarak ne yapılır nasıl bir süreçten geçer ?
CEVAP : Yöntem aynıdır. Fabrikada da boyama, sıcak boya dolu kaba organik camı daldırıp çıkararak yapılır. Sadece fabrikalardaki boya kazanları daha büyüktür, elektrikle çalışır, termostatı vs. vardır, degrade için otomatik asansörü vs. vardır. Gözlükçü atölyeleri sadece 1.5 ve 1.56 camları boyayabilir; diğer camları boyayabilmeleri neredeyse imkansızdır.
Seri üretimde boya hammadde içerisine katılarak güneş camı üretilebilir. Seri üretimde bazı firmalar (bizim gibi) sonradan boyama yaparken bazıları da bu yöntemi kullanır.

SORU 2-) Klasik yöntemlerle cam deposu tarafından renklendirilen ya da kendi renklendirdiğimiz camların bazılarında UV 400 koruması olmadığı meslektaşlarımız arasında tespit edilmiş. Boyanan camlar UV cihazlarında 370-380 gibi rakamlarda kalmaktadır. Bazı açık renkli camlarda UV 400 ölçerken camın koyu olduğu durumlarda UV 370 ‘ i gösterebilmektedir. Bunun nedeni nedir ?
CEVAP : 1.5 organik ve 1.56 organik dışındaki diğer indekslerdeki camların UV koruması yeterli sayılmaktadır. (Tam 400 değilse bile 400’e çok yakındır). Normal 1.56 camın absorbsiyonunu (boyasak da) 400 nm. yapamıyoruz, fakat 1.5 indeks camın absorbsiyonu özel kimyasal kullanarak 400 nm yapılabilir. Bu işlemde beyaz camın rengi hafif sararır. Fakat bu işlemle uğraşılacağına UV420 cam kullanmak daha mantıklıdır. Zira işlemle UV400 yapılan 1.5 indeks camın koruma gücü zaman içerisinde azalabilir. Diğer alternatifler de Trivex, 1.6 (MR8), 1.67, Polikarbonat ve 1.74 camların kullanımıdır. Yukarıda da işaret ettiğim gibi bu camlarda UV koruma tam 400 değilse bile 400’e çok yakındır. Camın boyanmış olması UV korumasını artırmaz.

SORU 3-) UV 370 te kalan bir renklendirilmiş bir organik cam ile UV 400 ölçülen bir renklendirilmiş organik cam arasında görüntü ve sağlık açısından değerlendirirsek ne gibi farklılıklar söyleyebilirsiniz.
CEVAP : Görüntü kalitesinde fark olmaz. Fakat 370-400 arasındaki UV ışınlarının birikimi zaman içerisinde Katarakt oluşumunu hızlandırabilir.

SORU 4-) Organik camı klasik yöntemlerle renklendirerek o cama UV kazandırmış oluyor muyuz ? Yani sadece boyamak cama UV kazandırır mı?
CEVAP : Çok özel boyalar (tedavi amaçlı kullanılanlar) hariç, normal boyalar UV absorbsiyonu sağlamaz.

SORU 5-) Piyasada satılan UV kimyasallarını kullanarak boyamadan önce ya da sonra cama UV kazandırmış olur muyuz ?
CEVAP : Piyasada satılanın ne olduğunu bilmiyorum. Fakat 1.5 organik camın UV absorbsiyonunu 400 nm’ye yükselten kimyasallar, boyamadan önce uygulanmalıdır. Fakat UV420 camların kullanımı daha sağlıklıdır.

SORU 6-) Numaralı güneş gözlüğü camları en doğru hangi şekilde üretilmelidir ?
CEVAP : UV420 çok uygun materyeldir. İçten A.R. yararlıdır. Daha iyi koruma istenirse, ayna da tavsiye edilir.
Zafer ŞİBİK
OPAK LENS CAM EĞİTİM UZMANI

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.