Lens Solüsyonları Hakkında Bilinmeyenler – OptisyenCOMOptisyenCOM

19 Nisan 2024 - 01:03
SON DAKİKA

Lens Solüsyonları Hakkında Bilinmeyenler

Lens Solüsyonları Hakkında Bilinmeyenler
Son Güncelleme :

21 Eylül 2020 - 16:50

Optisyen.COM İnternet sitemize lens kullanıcılarından gelen solüsyonlar ile ilgili aşağı da ki soruları ” İŞİN UZMANLARINDAN ” OPAK LENS A.Ş Türkiye Koordinatörü HÜLYA ŞENYÜZ Hanımefendiye de sorduk. Bakalım işin uzmanları ” Lens solüsyonları ” hakkında neler düşünüyor.  Hülya Hanıma sorularımızı cevapladıkları için teşekkür ederiz.

SORULAR :

Lens Solüsyonları Hakkında; Lens solüsyonları üretimleri itibariyle herhangi kimyasal maddeler içerir mi?

Yoksa burun nezlesinde olduğu gibi saf tuzlu deniz suyu gibi midir ?

‘’Lens Suyu ‘’ olarak da adlandırılan bu solüsyonların son kullanma tarihlerinin geçmiş olması ve böyle son kullanma tarihleri geçmiş solüsyonları kullanmak zararlı mıdır?

Zararlı ise göze ne gibi zararları vardır?

Lens solüsyonlarının kutusunu kaybetmişsek tarihinin geçip geçmediğini anlayabilir miyiz?

HÜLYA ŞENYÜZ : Kontak Lens Solüsyonları, lens kullanıcılarının lenslerini uzun süre tehlikesiz ve rahat kullanmalarını sağlamak amacıyla üretilirler. Bir Kontak Lens solüsyonunda dezenfeksiyon etkisi esastır. Aynı zamanda klinik performans ve göz dokusu ile uyumluluk da gereklidir.

Bir lensin sağlıklı ve rahat kullanımı için gözden her çıkarıldığında ve göze her takılma öncesi yıkanması, temizlenmesi, dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Kontak lens kullanıldıkça yüzeyinde protein, lipit gibi gözyaşı bileşenleri ile çevresel tozlar, kozmetik kalıntıları ve birtakım depozitler birikmektedir. Kontakt lens bu birikintilerle kaplandığında lensin ıslanma özelliği bozulur, parametreleri değişebilir, oksijen geçirgenliği azalır ve lens yüzeyinde protein artışı ile alerji gelişir. Bunların sonucunda lense tolerans azalır, iritasyon (batma)belirtileri ve gün sonunda lense tahammülsüzlük ortaya çıkar. Bu nedenle kontakt lens solüsyonlarının kullanılması çok çok önemlidir.

Kontakt lens üreticileri çok adımlı temizleme, durulama, dezenfeksiyon solüsyonları ile geri bildirimleri değerlendirerek son yıllarda basit ve etkili, çok amaçlı, tek şişe solüsyonları üretmişlerdir.(Multipurpose -MPS-hepsi bir arada solüsyonlar)

Bunlar dezenfeksiyon için koruyucu içeren, nemlendirici materyal bulunduran, temizleme ve durulama yapabilen solüsyonlardır.

Dezenfeksiyon kontak lens hijyenindeki en önemli adımdır. Dezenfeksiyon yoluyla tüm zararlı mikroorganizmalar kontak lensten uzaklaştırılır.

Başlıca dezenfektan maddeler:

PHMB, Dymed, PolyquadAldox, Polyhekzanid, Oxipol, …vb gibi çeşitli kimyasallardır.

Dezenfektan maddeler dışında Lens solüsyonlarında :

Prezervanlar (koruyucu maddeler),temizleyiciler, nemlendiriciler ve protein-lipid çözücü çeşitli maddeler de bulunmaktadır. Bu maddeler: HPMC, Polaxamin, Polaxamer, Hidranat,Tetronik 1304 …vb gibidir.

Kontakt Lens solüsyonları gözün PH’ına uygun olmalı, kontakt lensler kontakt lens solüsyonları dışında hiçbir sıvı içinde bırakılmamalıdır.

Tuzlu su çözeltisi, serum fizyolojik, musluk suyu, deniz suyu, saf su, içme suyu, soda, maden suyu vb gibi… Kontak lensler tükürükle ıslatılmamalıdır. Solüsyonlar dışındaki tüm bu uygun olmayan sıvılar kontak lensin materyalinin içine nüfus edip lensin yapısını bozabileceği gibi içeriklerinde bulunabilecek mikrop, mantar, virüs, bakteri gibi mikroorganizmaları lens yüzeyine tutundurup gözün enfeksiyon kapmasına neden olabilmektedirler.

Kontak Lens solüsyonlarını lens suyu olarak tabir etmek doğru bir yaklaşım değildir. Kontak lens solüsyonlarının dezenfektan özellikleri arasında küçük farklar olsa da tümü çok uzun araştırma ve geliştirme çalışmalarından geçmiş güvenilir bileşenlerdir.

Üretici firmanın solüsyon şişe+kutu üzerinde yazdığı SKT son kullanma tarihlerine riayet etmek çok önemlidir. Bu son kullanma tarihi, solüsyonun bileşenlerinin etki mekanizmasını kaybetmeye başlayacağı tarih olarak tanımlanabilir. Son kullanım tarihi geçmiş solüsyonları kullanmak doğru değildir. Etki mekanizmasını kaybetmiş dezenfektan ve temizleyiciler kontak lens üzerinde yerleşmiş mikroorganizmaları tamamen yok edemeyeceği için bu yabancı madde ve mikroorganizmalar göz sağlığını olumsuz etkileyebilecektir. Mikroorganizmalar göze geçtiğinde ve çoğaldığında, göz enfeksiyonlara açık hale gelir. Ödem oluşur, hipoksi ve enflamasyon gelişir.(şişkinlik-kızarıklık-kaşıntı)

SKT (Son kullanma tarihi ) hem solüsyonun dış karton kutularında hem de şişe üzerinde bulunmaktadır.

” İŞİN UZMANLARINDAN ” OPAK LENS A.Ş Türkiye Genel Koordinatörü HÜLYA ŞENYÜZ Hanımefendiye tekrar teşekkür ederiz.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.