Kontakt Lensleri Süresinden Fazla Kullanmayın – OptisyenCOMOptisyenCOM

23 Nisan 2024 - 20:29
SON DAKİKA

Kontakt Lensleri Süresinden Fazla Kullanmayın

Kontakt Lensleri Süresinden Fazla Kullanmayın
Son Güncelleme :

07 Ekim 2020 - 13:17

İnternet sitemize gelen bir soruyu İşin Uzmanlarından Opak Lens A.Ş. Türkiye Genel Koordinatörü Hülya ŞENYÜZ Hocamıza sorduk. Hülya Hocamıza sorumuzu cevaplandırdığı için teşekkür ederiz.

ÖNGÖRÜLEN SÜRESİNDEN FAZLA KULLANILAN LENSLERİN GÖZE OLUMSUZ ETKİSİ VAR MIDIR?

*30 günlük lens 60-90 gün/ 1 günlük kullan -at lensler 3-5 gün kullanılabilir mi??

CEVAP:

Lenslerin üretici firması tarafından hammadde ve teknik özelliklerine göre kullanım süreleri belirlenir ve deklare edilir.Lensler bu kullanım sürelerine riayet ederek kullanıldığında gözün sağlıklı olacağı ve en iyi görüş performansının yakalanacağı düşünülmelidir.

Gözün kornea tabakasına kontak eden(değen)kontak Lens, büyük oranda atmosferdeki birazda gözyaşındaki oksijen ile beslenir ve sağlığını bu şekilde muhafaza eder. Çünkü korneada kan damarı yoktur. Beslenebilmesi ve çok uzun yıllar üzerine kontak lens uygulanabilmesi için sağlıklı olması yeterince oksijenle beslenebiliyor olması gerekir. Bir üretici firma bir lensin kullanım süresini 30 gün  şeklinde bir bilgi paylaşıyorsa bu takma şekline mutlaka riayet etmeli 60 gün 90 gün gibi süreler kullanmamalıdır. Çünkü tavsiye edilenin dışında uzayan sürelerde Kontak Lens kullanıyor olmak gözde oluşabilecek enflamasyonlara ve performans kayıplarına davetiye çıkarmak anlamına gelecektir. Bu şekilde lens kullanımı ile, ilk günlerdeki gibi pırıl pırıl bir görüş yakalanamayacağı gibi çoğu zaman da hipoksi (gözde şişlik) gibi bir takım göz rahatsızlıklarına neden olur. Hipoksi gelişen göz ise enfeksiyonlara açık hale gelir.

Bir kontak lensi uzun yıllar sorunsuz kullanmak ve İntolerans(gözün lensi kabul etmemesi) gelişmemesi için lenslerin düzenli(mümkünse her akşam)gözden çıkarılması ,gözün yapısına ve phına uygun lens solüsyonları ile temizlenip-dezenfekte edilip takılması gerekir. Eğer gözde intolerans gelişirse(yıllardır takılan bir lensi gözün artık kabul etmemesi) takılabilecek tek lens, günlük kullan-at-Daily Disposible- lensler olacaktır.

Kontak Lens kullanımı sırasında lensler gerek çevresel faktörlerle gerekse gözyaşı sıvımızın içindeki birtakım maddelerle kirlenir.Bu kirlenme kişiden kişiye değişiklikler gösterebilir. Bazı kimseler ay boyunca hatta daha da çok lenslerini çok iyi bir görüş performansı ile kullandıklarını ifade ederken kimileri de 15-20 günden sonra buzlu camın arkasından görüyormuş gibi hissedebilir. Bu kirlenmeye neden olan maddelere DEPOZİTLER adı verilir. Lipitler,proteinler,makyaj kalıntıları ve çeşitli tozlar lensin üzerine yapışarak bulanık görüşe neden olur.Lensin yeni olduğu ilk günlerde görüş pırıl pırılken 18-20 gün sonra buzlu camın arkasından bakarmış gibi bir görüntü oluşabilir.

Şu anda tüm dünyada en büyük Pazar ve satış payına sahip olan yumuşak Kontak Lensler yapısı gereği belirli oranlarda su içeriğine sahiptir. Bünyesinden bulunduğu ortama ve bulunduğu ortamdan da bünyesine su alışverişi yapabilme özelliğine sahip olduklarından eğer kullanılması tavsiye edilen süreler dışında kullanılacak olursa yapılarındaki değişiklik nedeniyle lensin parametreleri değişebilir bu da kullanımda performans düşüklüğü ,gözde kuruma hissi ve batma- yanma vs gibi sebeplere neden olur.

Sonuç olarak Kontak lensi çok uzun yıllar en iyi performans ile kullanmak için tavsiye edilen  kullanım sürelerine riayet etmeli, 30 günlük sık değişim lensleri 30 gün, günlük kullan at lensleri de her gün atmak gerekir.

HÜLYA ŞENYÜZ

OPAK LENS AŞ

TÜRKİYE GENEL KOORDİNATÖRÜ

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.