İstediğimiz Numaraya Ayarlanabilen Gözlükler Var Mı? – OptisyenCOMOptisyenCOM

20 Nisan 2024 - 04:20
SON DAKİKA

İstediğimiz Numaraya Ayarlanabilen Gözlükler Var Mı?

İstediğimiz Numaraya Ayarlanabilen Gözlükler Var Mı?
Son Güncelleme :

23 Eylül 2020 - 9:18

Kısa bir zaman önce ”numaraları ayarlanabilir gözlük ” haberini okumuşsunuzdur ?

Peki bu mümkün mü ? Numarasını göze göre ayarlayabilen ya da istediğimiz diyoptriler de numara yapabileceğimiz bir gözlüğün üretimi mümkün mü?

Bu konuyu ” Optisyenlik Bölümü Eğitim ve Tecrübe Atölyesi ” grubumuzda ki optisyenlere sorduk. Gelen cevapları sizlerle paylaşıyoruz.

Optisyen T.H : Yanlisim yoksa firma bir kaç yıl önce ürünü Amerika da geri çekti. İlk konuşulduğu yıllar 2010-2011 yıllarıydı, uzun süre beklendi ancak Avrupa’ya satışa çıkmasına fırsat bulamadan daha Amerika’da yeterli başarıyı yakalayamadi. Kısa bir araştırma yaptım ancak yeni bir gelişme bulamadım.

Optisyen N.A : Bu projeyi ilk olarak 2005 yılında M.N.K. düşünmüş ve geliştirme aşamasında olduğunu anlatmıştı. Hatta bir tane örneğini yapmış ve sistemin nasıl işleyeceğini anlatıyordu. Fikri çok güzeldi. Gözlük camı, içinde sıvı hareketine izin verecek iki ince cam tabakasından oluşacak, evlerimizde kullandığımız Pimapen pencere camı misali, ve bu camların icindeki boşluğa yanlardan kanalı olan iki enjektör kollara monte edilecek. Bu enjektörler içerisinde indis değiştirici sıvılar bulunacak. Camımız standart bir dioptride olacak ve içindeki indisi değiştirdiğimizde numara da değişmiş olacaktı.
Bu proje ile o günden sonra bir daha karşılaşmadım. Akıbetini ve bu gelişimin içinde olup olmadığını Mehmet Nail abimizden anlatmasını rica edeceğim.

Optisyen M.N.K : Sevgili arkadaslar o prototip gozluk gercektende sektorde yeni bir cigir acacak nitelikte bir olay idi. Ne yazikki cok ergonomik degildi ve o gunun sartlari ne turkiyede nede yurt disinda teknoloji ergonomik bir yapiya kavusturmaya musait degildi malesef o proje prototip asamasinda kaldi. Yillar sonra amerikada uretilen gozlukler bile o prototip in ayarinda olamadi ve onlarda basatisiz oldular.
Hepinize sevgi ve selamlarimi sunarim

Optisyen T.Y: Şimdi arkadaslar izledigim goruntulerden sonra sunlari soylemek istiyorum; oncelikle herseyi teknolojik bulmuyorum. Bugunun progressive camlari buradaki teknolojinin kat kat fazlasini veriyor. Ustelik elle dokunarak komut vermek gibi sacmaliklara da gerek kalmiyor. Ayrica, bu camlarin icerisindeki sivilarin patlama yahut kaza esnasinda nasil tepki verebilecegi ile ilgili denenmis bir surec yok. Oysaki bizdeki kirilmaya direncli camlar yillardir yuzlerce testten gecti. Ayrica siviyi icinde tutan camin yuzeyindeki bozulmalarin icerisindeki sivi ile beraber yaptigi kirinim ve yansima ve saçınımla ilgili, dagilma ile ilgili bir arastirma bir denenmislik de yok. Tasarimcilari boyle bir teknoloji gelissin ve de kullanilir hale gelsin istiyorlarsa once beynin komutlari ile emir alip dokunmaya ihtiyac olmaksizin bakilan mesafeleri algilayan bir sistem gelistirmek zorundalar. Aksi halde hicbir mantigi ve pratikligi yok, stabil durumdaki iyi tasarlanmis bir progressive bu gozluge 35 basar uzgunum…Beyin ile komut alarak mesafeye gore sivinin yerini degistiren ve goruntuyu ayarlayan (ki bunu bizim beynimiz progressive camda bir saniyeden daha az surede yapiyor) bir gozlugun maliyetini dusununce, pazarini bulmak da bir hayli zor olacak… Nerede pazarlayacaksiniz kac bin tl ye pazarlayacaksiniz bu ürünü… Teknolojik bulmadim, dahiyane bulmadim, pratik ve kullanişli bulmadim, fiyat / performans acisindan yerlerde sürünüyor. Bu goruntudeki ancak prototip olabilir ve 40 tekne ekmek yemesi lazim…

Peki ya teknoloji olarak böyle bir camı üretmek mümkün mü? İşte bu soruyu ‘’ İŞİN UZMANLARINDAN ‘’ Beta Optik Yön.Kur. Üyesi Erdal ÖZKAVAK Beyefendiye sorduk.

CEVAP : Sözü edilen gözlük, bir yazılımla kurgulanan ve elektronik teknolojisiyle üretilen gözlüklerdendir. İlettiğiniz linkte yer alan PixelOptics, emPower markasıyla 2012 yılında ABD’deki bir teknoloji ve media network fuarında lanse etmiş, fakat yaygınlaşamamıştır. Daha sonra, optik materyaller de üreten, Japon Mitsui Chemicals firmasının ekte izleyeceğiniz aynı tür bir gözlüğü lanse ettiğine şahit olduk. Bu tip gözlükleri, teknoloji üreten firmalar zaman zaman piyasaya sürmeye çalışıyor. Lakin, bir türlü yaygınlaşamıyor. Yakından inceleme imkanım olmadı, fakat gözlük sapına yerleştirilen bir çip marifetiyle ve sap kenarında bulunan bir komutla  gözlük camı arasına dizayn edilen özel bir balzamın yer değiştirerek uzak ve yakın görüşü ikame etmesi sanırım çok pratik olmasa gerek. İnsan gözünün akomodasyon refleksiyle kıyaslanabilir değil. Progresif camların sunduğu konfor ve uyum hızını alt edeceğe benzemiyor şimdilik. Erdal ÖZKAVAK

Erdal Beyin Cevabında ki Videoyu İzlemek İçin TIKLAYINIZ

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.