Çocuk Progresifleri Hakkında Bilinmeyenler – OptisyenCOMOptisyenCOM

11 Aralık 2023 - 06:32
SON DAKİKA

Çocuk Progresifleri Hakkında Bilinmeyenler

Çocuk Progresifleri Hakkında Bilinmeyenler
Son Güncelleme :

21 Eylül 2020 - 14:15

”Optisyenlik Bölümü Eğitim ve Tecrübe Atölyesi ” grubumuzda, çocuk progresifleri hakkında gelen bazı soruları derleyerek;

İşin Uzmanlarından NOVAX – Beta Optik Yön.Kur.Üyesi Erdal ÖZKAVAK Beyefendiye sorduk. Gelen cevabı sizlerle paylaşıyoruz.

 

Cevap: Çocuk progresifi olarak karşımıza çıkan ve Doktor tarafından önerilen progresifler; dizayn olarak, kısa progresyonlu (5-7 mm.koridor), yani 14 – 16 mm. montaj yüksekliğinde olacak progresiflerdir esasen. Bu progresyonlardaki progresif dizaynları, küçük yaşlardaki kullanıcıların akomodasyonunu kolaylaştıracak, yakın görüş alanına geçişlerde hızlı adaptasyonu sağlayacak topoğrafik yapıda, oldukça geniş uzak ve yakın görüş alanlarına sahiptir. Bu tür progresifler, çocuk yaşlardaki kullanıcılar için uygun olduğu kadar, genç (presbiyopi başlangıcındaki) presbiyoplar için de idealdir. Kişisel parametrelere göre üretildiğinde de, performansı daha yüksek camlar elde edilecektir. Doktorlar yada optisyenler, kullanıcının yaşına ve yaşam tarzına/beklentilerine göre bu progresyonlardan birini önerebilir. Okul çağındaki ve sonrası gençlik dönemlerinde, 7 mm. progresyon (koridor) daha uygun olabilirken, okul öncesi ve eğitim başlangıcı dönemlerinde, daha kısa, yani 5 mm. progresyon tercihi, adaptasyon kabiliyetine yardımcı olmaktadır.

-Doktorların, çocuk kullanımı ihtiyacında, e-line veya bu tip progresif tercih etmeleri, geniş yakın görüş alanına sahip camların sağlayacağı avantajlardır. Zira progresiflerde, progresyon uzadıkça adisyon gücüne de bağlı olarak ve farklı tasarımlarda da farklılık göstererek, yakın alanda bir miktar daralma olmaktadır doğal olarak. Her ne kadar, son yıllarda bu konuda, başarılı sonuçlar alınan gelişmeler sağlandıysa da, bu bir optik-fizik kuralıdır. Bu konudaki detayları, farklı bir konu başlığında ele almak uygun olacaktır sanıyorum. Zira, progresyon (koridor) mesafesi, adisyon gücü ve kişisel parametreler ile görüş alanlarının oluşumu arasında bir korelasyon vardır.

-Bifokal tercihlerinde; konvensiyonel bifokaller (genelde 28 mm segmentli veya e-line tipi) tercih edilmesi yerine, inovatif seğmen yapısında ve farklı genişliklerdeki (28, 40 ve 60 mm seçeneklerde) free form bifokallere yönelinmesi artık mümkün ve çok daha iyi performans sağlanacak tercihler olacaktır. Bu tip bifokallerde, klasik segmentli veya e-line tipi bifokallerde olduğu üzere, seğmen çıkıntısı olmayacağından, yakına geçişlerde imaj atlaması son derece düşüktür ve çok daha estetiktir.

(Bkz. http://www.betaoptik.com/bifokal-gozluk-camlari/bifokal-rs-60-freeform).

Şahsen, özellikle okul öncesi yaş grubundaki çocuklarda, FF Bifokallerden daha iyi sonuç alınacağını düşünüyorum.

-Montajda bir farklılık yoktur. Yetişkinlerde olduğu gibi, referans işaretleri dikkate alınarak montajı yapılır. Çerçeve pantoskopik açısının 10-12 dereceden daha az olmayacak şekilde ayarlanması tavsiye edilir. Erdal ÖZKAVAK

”Optisyenlik Bölümü Eğitim ve Tecrübe Atölyesi ” grubumuza ders içerikli katkılarından dolayı Sayın Erdal ÖZKAVAK Beyefendiye teşekkür ederiz.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.