Ayna Kaplamalı Numaralı Güneş Gözlükleri Hakkında Bilinmeyenler – OptisyenCOMOptisyenCOM

16 Nisan 2024 - 19:41
SON DAKİKA

Ayna Kaplamalı Numaralı Güneş Gözlükleri Hakkında Bilinmeyenler

Ayna Kaplamalı Numaralı Güneş Gözlükleri Hakkında Bilinmeyenler
Son Güncelleme :

21 Eylül 2020 - 16:38

” Optisyenlik Bölümü Eğitim ve Tecrübe Atölyesi ” Facebook grubumuzda optik sektörüne özel dersleri görmeye devam ediyoruz. Gelen karmaşık ve zor soruları da ” İŞİN UZMANLARINA ” sorarak meslektaşlarımızla paylaşıyoruz. Ayrıca şu an içerisinde bulunduğunuz Optisyen.COM internet sitemizin ” Eğitim” kategorisinde sektörel cevaplandırılmış ders niteliğinde onlarca soru görmenizde mümkün.

Eğitim Grubumuza Gelen Soruyu ”İŞİN UZMANLARINDAN” Beta Optik Yön. Kur.Üyesi Sayın Erdal ÖZKAVAK Beye sorduk.

SORU : 
Numaralı bir güneş gözlüğü yapmak istersek :
A) Ayna kaplamalı numaralı güneş camı yapmanın, göz sağlığı ve görme kalitesi açısından değerlendirirsek aynasız olan güneş camlarına göre avantajları var mıdır ?
B) Ayna kaplamalı güneş camlarının dezavantajları nelerdir ?
C) Antirefle kaplama neden güneş camlarında iç kısıma yapılmaktadır? Aynalı camlarda da içten antirefle yapılabilinir mi?

CEVAP:

A)     Evet, ayna kaplamalı güneş camlarının, diğer güneş gözlüğü camlarına göre bazı avantajları vardır;

–       Renklendirilmiş, güneş gözlüğü amaçlı camların ön yüzeylerine uygulanan ayna kaplama, ışığı yansıtması nedeniyle göze ulaşan ışık miktarını, uygulanan ayna kaplamanın yansıtma oranına bağlı olarak, %10 civarında azaltacağından, aydınlık ortamlarda ayna kaplamasız renkli camlara kıyasla daha rahat bir görüş sunar. Dolayısıyla, kontrastı etkilemeden kamaşmayı azaltması bir avantajdır.

–       Ayna kaplamalı camlar, kullanıcının gözlerinin görünmesi engellediğinden, bir nedenle (gözde oluşan hasarlar v.b) gözlerinin görünmesini istemeyenler için avantaj sağlar,

–       Güneşli, çok aydınlık ortamlarda, kış ve deniz sporlarında, istenmeyen yansımaları azaltarak kontrastı artırması nedeniyle önerilen Polarize camların, ayna kaplamalı olması koruyuculuğunu artıracaktır.

B)      Ayna kaplamalı camların, göz sağlığı ve görme performansı açısından, sebebiyet verdiği/verebileceği bir olumsuzluk tespit edilmemiştir. Bununla birlikte;

–       Genelde %60 koyuluğun altında, açık renklendirmeli camlar isteniyorsa, normal ayna olarak tanımlanan, esasen yüksek yansımalı ‘koyu ayna’ kaplama uygulanması, göze yansıyarak rahatsız edici olacaktır. Bu durumlarda, ‘Flash Mirror’ olarak da adlandırılan, düşük yansımalı ‘açık ayna’ kaplama uygulanması doğru olacaktır.

–       Fotokromik camlara uygulanacak ayna, ‘açık ayna’  seçeneklerinden birisi olmadır. Bu durumda, fotokromik camın koyulaşma performansında kolay hissedilebilir bir farklılık görülmeyecektir. Ancak,  ‘Koyu ayna’ kaplama uygulanması, fotokromik camların koyulaşmasını sağlayan UV ışınlarının bir kısmını da yansıtacağından, camın özellikle koyulaşma ve bir miktar da açılma performansını olumsuz etkileyecektir.

–       Fotokromik camlara uygulanabileceği ifade edilen ‘açık ayna’, sıcak havalarda ve otomobil içerisinde, normal fotokromiklere göre, daha yüksek düzeyde koyulaşan ve fakat kapalı ortamlarda da yeterince açılmayan fotokromik camlara (Örneğin Transitions Extractive), uygulanması daha uygun olacaktır. Bu ortamlarda, koyulaşma oranı artacağından, koruyuculuk performansı da yükselecektir. Normal fotokromik camların kapalı ortamlarda oldukça açık tona ulaşması, ‘açık ayna’ kaplama da olsa, göze yansıyarak  rahatsızlık verebileceğini belirtmek gerekir.

–       Bu tip ayna kaplamalı camların iç yüzeyine, Anti-Refle kaplama uygulanmalıdır.

C)      Bilindiği üzere Anti-Refle kaplamanın amacı, cisimlerden göze ulaşan ve onları görmemizi sağlayan ışık ışınlarının, gözlük camlarının iç ve dış yüzeyindeki yansımalarını önleyerek, daha keskin ve net bir görüş sağlamaktır.

Güneş gözlüğünün amacı ise, elbette UV ışınlarından gözü korumanın yanısıra,  renk koyuluğu oranında göze gelen ışık ışınlarını süzerek, göze daha az oranda ışık ulaşmasını ve güneşli veya parlak ışıklı ortamlarda gözün kamaşmasını önlemek, kontrastı artırarak görme konforu sağlamaktır. Buradan hareketle, fazla ışığı filtre etmesi için kullanılan güneş gözlüğü camının, ışık geçirgenliğini artırmak için uygulanan Anti-Refle kaplanması tezat oluşturur. Fakat, camın iç yüzeyinden yansıyan ışığın engellemesi için –ki, koyu renklendirilmiş veya polarize camlarda daha fazladır – , Anti-Refle kaplanması bir zorunluluk olmalıdır. Bu nedenlerle, güneş gözlüğü camlarının yalnızca iç yüzeyi AR kaplama yapılmalıdır.

–       Ayna kaplamalı camlarda, iç yüzey AR kaplama yapılabilir, yapılması da yararlıdır.

Eğitime Katkılarından ve Sorularımızı Cevapladıklarından dolayı Sayın Erdal ÖZKAVAK Beyefendiye Optisyen.COM Adına Teşekkür Ederiz.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.