Yol Hipnozuna Dikkat! – OptisyenCOMOptisyenCOM

25 Nisan 2024 - 01:20
SON DAKİKA

Yol Hipnozuna Dikkat!

Yol Hipnozuna Dikkat!
Son Güncelleme :

02 Ekim 2020 - 16:14

YOL HİPNOZU NEDİR ?

– Yol hipnozu çoğu sürücünün bilmediği ve farkında olmadığı bir fiziksel durumdur.
– Yola çıktıktan 2,5 saat sonra YOL HİPNOZU başlar, hipnoz olan sürücünün gözleri açıktır. Ancak gözün gördüğünü beyin kayıt etmez, analiz etmez .
– Yol kenarında duran araca veya önde giden TIR’a arkadan çarpma kazalarının bir numara sebebi YOL HİPNOZU dur .
– YOL HİPNOZU olan sürücü çarpma anına kadar son 15 dakika hiç birşey hatırlamaz. Kaç km hızla gittiğini, önündeki aracın hızını analiz edemez, genellikle çarpışma 140 km ve daha üzeridir.
– YOL HİPNOZU ‘ndan korunmak için 2-2.5 saate 15 -30 dakika durmak hava almak, yürümek, çay veya kahve içmek gerekir.
– YOL HİPNOZU uzun yolda 4. Saatte zirve yapar. Film tamamen kopmuş olur.
– Yolda giderken belli yer ve araçları not edip hatırlama yapmak gerekir .
– Son 15 dakika hiçbişey hatırlamıyorsan kendini ve yolcuları ölüme götürüyorsun demektir.
– YOL HİPNOZU gece daha çok olur ve yolcular da uyuyor ise durum çok vahimdir.
– Sürücü her 2.5 saate durmalı, dinlenmeli, 5-6 dakika yürümeli ve zihni sürekli açık olmalıdır.
– Gözler açık fakat zihin kapalı ise kaza kaçınılmazdır…

Otoban hipnozu ile ilgili bilimsel litaratür!

Bu kavram, ilk olarak 1921 yılında yayınlanan bir makalede “yol hipnozu” adı ile anılmış, araç sürüşü sırasında kişinin,  tek bir noktaya bakarak, trans benzeri bir duruma geçmesi olarak tarif edilmiştir. Daha sonra (1929) Walter Mitty tarafından yapılan bir çalışmada, “Gözler açıkken uyumak” olarak tanımlanmıştır. 1950’li yıllara gelindiğinde, nasıl gerçekleştiği anlaşılmayan trafik kazaları bu fenomen ile açıklanmaya başlanmıştır. 1963 yılında terim ilk kez “otoban hipnozu” olarak, G. W. Williams tarafından kullanılmıştır. Ernest Hilgard  teorisini geliştirirken, otoban hipnozunu, farklı bir farkındalık hali olarak tanımlamıştır. Bazı teorisyenler, bilincin hipnotik bir ayrışma yaşayabileceğini iddia etmişlerdir. Yani bilincin bir kısmı hipnoz altına girerken, diğer kısmı otomatik bir şekilde yaptığı işi gerçekleştirmeye devam edebilir. Kişi bu süreçte kısmi yada tamamen amnezi(idrak yitimi, bellek  yitimi) yaşayabilir.

Otoban Hipnozu konusunda dikkatli olmak hayat kurtarabilir!

Otoban hipnozu sırasında, araç kullanma ile ilgili işlemler çoğunlukla doğru bir şekilde yerine getiriliyor olsa da, ufacık bir hatanın ölümcül sonuçları olabileceğinden, bu bilinç durumuna girme konusunda dikkatli olmalıyız. Özellikle uzun yolculuklarda çıkarken ağır yemek yememek, uykusuz ve yorgun olmamak önemli. Yolculuk sırasında müzik dinlemek ve temiz  hava almak yardımcı önlemler arasında sıklıkla öneriliyor.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.