Olan Yine Gözlükçüye Oldu! Dedelerin Sorunları, Torunlarına Kalacak! – OptisyenCOMOptisyenCOM

18 Nisan 2024 - 05:49
SON DAKİKA

Olan Yine Gözlükçüye Oldu! Dedelerin Sorunları, Torunlarına Kalacak!

Olan Yine Gözlükçüye Oldu! Dedelerin Sorunları, Torunlarına Kalacak!
Son Güncelleme :

09 Ocak 2021 - 8:14

Sizlere yılan hikayesine dönmüş SGK Optik Sözleşme Bedelleri hakkında kısa bir hatırlatma ve bilgilendirme yapmak istedik.

5510 sayılı kanunun 73.Maddesinin son fıkrasında ‘’ kamu kurumu niteliğinde tüzel kişiliği haiz meslek kuruluşları ile yapılan protokollere dayalı sözleşmeler hariç olmak üzere ‘’ cümlesi yer almaktadır. Anlaşıldığı üzere biz gözlükçülerin eczacılarda olduğu gibi meslek kuruluşumuzun yaptığı protokole dayalı sözleşme yapmamız gerekmektedir. Peki bunu kim söylüyor? Gözlükçülere Sgk sözleşme ücreti ödenmez diye kimler dedi?

Aşağıdaki linkte 15 Ekim 2019 tarihinde Taylan KÜÇÜKER tarafından kaleme alınmıştır.

https://optisyeninsesi.com/geleceginize-sahip-cikin/

Geleceğinize sahip çıkın! Yazının bir paragrafında aynen şöyle yazmaktadır

‘’ Gözlükçüler geçen sene SGK sözleşmesi için 560 TL civarında bir ödeme yaptı. Oda birlik olmasaydık, yılbaşında SGK ‘na 800/900 TL civarında sözleşme bedeli ödemeyeceksiniz. Oda birlik kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olduğu için 2020 yılında yapacağınız sözleşmeler için SGK’ na sözleşme bedeli ödemeyeceksiniz. ‘’

Anlaşıldığı üzere 2020 yılında SGK Sözleşme Bedeli ödemeyeceğimiz yazmaktadır.

Aşağıdaki linkte 10 Ekim 2019 tarihinde Türk Optisyen Gözlükçüler Birliği (TOGB) Başkanı tarafından yapılan basın açıklaması mevcuttur.

https://www.optisyen.tv/optisyenlik_sgk_anlasmasi_2019/

 Basın açıklamasında yer alan iki paragrafta :

‘’ 09.10.2019 tarihinde SGK Başkanlık makamında baş başa yapılan sıcak görüşmede, sayın Mehmet Selim BAĞLI Bey;  ‘’ Türk Eczacıları Birliği ile yapılan protokollerin kıyasen alınarak Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği için de benzer protokollerin/sözleşmenin kısa sürede hazırlanması’’ için ilgili birime talimat verilmiştir. Medula ekranlarınızın kapatılmaması için bir an önce, Optisyen-Gözlükçüler Odalarına üyelik kayıtlarınızı yaptırmanız, menfaatiniz icabı olup ileride herhangi bir mağduriyet yaşamamanız adına önemle duyrulur.’’

Hatırlayınız, 2019 yılı sonlarında Optisyen-Gözlükçüler Odası aday yönetimleri verdikleri demeçlerde ve yaptıkları toplantılarda 2020 yılı SGK Sözleşme bedellerinin ödenmeyeceğini duyurmuşlardı.

2020  Ocak ayında SGK gözlükçülerden Optik Sözleşme bedeli isteyince, TOGB ve Odalarımızdan  ‘’sgk optik sözleşme bedeli ‘’ ile ilgili bir açıklama gelmemişti.

2020 Yılı Başlarında;

Bazı kimseler, bütçe görüşmeleri ağustos eylül aylarında yapıldığından, bu ödemelere devlet bütçe içerisinde yer vermiş, bu yüzden bu sene son kez ödeyeceğiz söylentilerini yaymışlardı. Tabi hiçbir yetkili kurumdan resmi bilgilendirme yapılmadığı için kimse olayın iç yüzünü öğrenemedi. Gözlükçüye bu konu ile ilgili bilgi verilmedi!

Nitekim aşağıdaki linkte 02.01.2020 tarihinde İstanbul OGO Geçici Yönetimi ‘’  I.Bölge İstanbul Optisyen Gözlükçüler Odası Yönetim Kurulu olarak siz değerli üyelerimizin 2020 yılında SGK Sözleşme ücretlerinin odamız 2020 Yılı yıllık aidatlarından karşılanması kararını aldık ‘’ açıklamasını üyeleriyle paylaştı. Üstelik bunu duyuru paylaşılırken, İstanbul OGO Geçiçi Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda TOGB Başkan Yardımcısı idi. 

http://istanbuloptisyengozlukcuodasi.org.tr/haber-detay.asp?ID=47

İstanbul OGO geçici yönetimin bu açıklamayı yapmasının hemen ardından bazı Oda yönetimleride sözlü olarak üyelerine ‘’sgk makbuzlarını saklayınız aidatlardan düşeceğiz ‘’ dedi. Bu cümleleri duyan meslektaşlarımız canlı şahitlerdir.

Sonuç olarak hiçbir ODA sgk sözleşme bedellerini aidatlardan düşmediği gibi konuyu asla gündeme getirmediler.

İstanbul OGO Geçici Yönetimi 26.08.2020 tarihinde yapılan genel kurulunda TOGB’nin buna müsaade etmediğini bu yüzden sözleşme bedellerini aidatlardan düşemediklerini belirttiler. Yani İstanbul OGO Geçici Başkanı’nın verdiği söze, TOGB Başkan Yardımcısı olan aynı kişi müsade etmemişti. TOGB ‘nin müsade etmiyor olması herkesi şaşırttı. Neticede TOGB yönetimide Oda başkanlarından ve yönetimlerinden oluşuyordu!

2020 yılında her optisyenlik müessesesi 588,60 TL ödemek zorunda kaldı. Optik sektörünün cebinden ödenmeyeceği söylenilen toplamda ortalama 4 milyon 350 bin TL çıktı.

2020 yılı devam ederken gözlükçü ‘’ acaba seneye yine sözleşme bedeli ödeyecek miyiz ‘’ sorusuna cevap aradı. Sosyal medya ve kişisel hesaplarından birçok gözlükçü bu soruyu sorduysa da Odalar ve TOGB’den hiç cevap gelmedi.

Hani Oda-Birlik kanun maddesini eczacılara kıyasen aldık deniliyordu ya işte o eczacılar SGK protokol görüşmelerine 1 Temmuz 2020 tarihinde başladı.

Aşağıdaki linkte Eczacıların protokol görüşmeleri haberini okuyabilirsiniz.

https://www.teb.org.tr/news/8894/sgk-protokol-g%C3%B6r%C3%BC%C5%9Fmeleri-hakk%C4%B1nda

Oysa aynı tarihlerde TOGB ‘nin yaptığı müracat ve görüşmeleri resmi internet sitelerinde hiç göremedik.

Aşağıdaki linkte 14 Eylül 2020 tarihinde konuşan Kurucu Genel Sekreter ünvanlı kişinin ifadeleri mevcuttur.

https://www.youtube.com/watch?v=zYZzylwOTNI

Videoda (5-8 dk arası) kurucu genel sekreter ünvanlı kişi aynen şu cümleleri ifade edilmiştir:
” (10 ocak 2020) Birlik merkezinden 20 Odanın talebi şu oldu. Yıllık aidatın yine 2019 yılında uygulandığı gibi yarım aidat uygulanmasını talep ettik, sgk sözleşme ücretleride burda zaten yarım aidat tahsilatı yapılarak mahsuplaştırılmış olacak idi. İki tane maddeye 20 tane Odamızın yöneticileri ve başkanları imza attı ve Birliğimize bunu ilettik. ”

20 tane Oda başkanının yazılı talebi TOGB tarafından neden kabul edilmedi ve hemen ardından çıkartılan yeni yönetmelikte buna yer verilmedi! TOGB yöneticileri arasında da zaten Oda yöneticileri yok mu?

Son olarak;

3071 Dilekçe Kanununun 3. Maddesi derki:

Madde 3 – Türk vatandaşları kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri hakkında, Türkiye Büyük Millet Meclisine ve yetkili makamlara yazı ile başvurma hakkına sahiptirler.

Her Türk vatandaşı dilekçe verme hakkına sahipken 26.12.2020 tarihinde bu hakkımızı kullanmak istedik. CİMER’e Sgk Optik Sözleşme bedellerinin alınmaması gerektiğine dair dilekçeleri yazma fikri taşıyan haberi paylaşmamızın hemen ardından, haberimizin kaldırılması istenildi. Yöneticilerimizin bir bildiği vardır diyerek kanunen hakkımız olmasına rağmen, haberi kaldırıp başarılar diledik.  Aşağıdaki linkte haberimizi neden kaldırdığımızı duyurduk

https://www.optisyen.com/duyurularimiz/cimer-dilekce-haberinin-kaldirilmasi-ile-ilgili-zorunlu-aciklama

Bugün geldiğimiz nokta ortadadır!

Bu güne kadar herhangi bir başarı elde edememiş bazı yöneticiler, kapalı kapılar ardından bizlerin Oda Birlik yapılanmamızı yıprattığımıza dair iddialarda bulunsalarda biz bunu asla yapmadık! Lakin mücadele ruhumuzu kaybetmediğimiz gibi hakkımızı aramaktan da hiçbir zaman vazgeçmedik!

TOGB geleceğimizdir. Oda-Birlik yapılanmaları bizimdir! Sahipleniyoruz ve arkasındayız!

2021 yılı için SGK, optik sözleşme bedeli olarak 715 TL istemekte. Olan yine gözlükçüye oldu!  TBMM’de atılan ”sorunları torunlara bırakmayalım ” sloganları havada kaldı. Dedeler, sorunları torunlarına bıraktı!

Geleceğimizi yöneten Türk Optisyen Gözlükçüler Birliği Yönetimine kamuoyu aracılığıyla sormak istiyoruz:

  • Neden hala TOGB’ne bağlı gözlükçüler olarak SGK optik sözleşme bedeli ödüyoruz?
  • 2020 yılı içerisinde SGK ile hangi tarihlerde protokol görüşmeleri yaptınız? Ne cevap aldınız?
  • Bizlerin hakkını savunan, savunmakla yükümlü olan, TOGB icra makamı bu konuyla ilgili bir eylem planı var mı, yoksa bu yılda sessiz kalmayı mı tercih edecekler?
  • TOGB Başkan ve TOGB Başkan Yardımcısının iki Sgk Sözleşme Bedeli dönemince ne gibi katkıları oldu?
  • Bu bir başarısızlık örneği ise bu başarısızlıkların sorumluları kimlerdir? İstifa etmeyi düşünen TOGB yöneticileri var mıdır?   Saygılarımızla.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Sevda Ocak 13, 2021 / 11:02 am Cevapla

Yazı için tebrik ederim.
Oda’ya neden para veriyoruz acaba? Biz zaten halihazırda aynı sıkıntıları yaşıyoruz ve bir adım ilerleme katedemedik ama ekstra olarak daha da fazla para ödüyoruz.
Meslek odaları olmalı; ama başlarında meslektaşının derdinden anlayan yöneticiler olmalı.
Hekse cebini doldurmanın peşinde. Teokrasi yok allahtan. Bir sonraki seçimde görüşmek üzere.

Samet altun Ocak 13, 2021 / 6:32 pm Cevapla

Ağzına yüreğine sağlık.bir Allah’ın kuluna çıkıp demiyor kardeşim biz gözlükçünün yanındayız şu şekilde çözüm bulacağız bulamazsak bu şekilde boykot edeceğiz vs ama oturdukları yerden alsınlar aidatları