Optisyenliği Tanıyalım. Optisyenlik Günümüzde Nasıl Bir Meslek? – OptisyenCOMOptisyenCOM

29 Mart 2024 - 17:01
SON DAKİKA

Optisyenliği Tanıyalım. Optisyenlik Günümüzde Nasıl Bir Meslek?

Optisyenliği Tanıyalım. Optisyenlik Günümüzde Nasıl Bir Meslek?
Son Güncelleme :

18 Aralık 2020 - 14:14

İnternet sitemize sık sık gelen ” Optisyenlik Nasıl Bir Meslek ” sorusuna optisyenlerimizden Rabia ÇORAP günümüzde optisyenliği ve sorunlarından bahseden bir yazı dizisi paylaştı.

 ” Meslek Tercihi: Optisyenlik  –  Optisyen Rabia ÇORAP 

Bir meslek seçimi yapılırken, o mesleğe yatkınlığımız oldukça önemli bir husustur. Meslek seçimi yapacak adaylar tarafından ne yazık ki optisyenlik mesleği, ‘‘yüksek gelir elde edilen’’ bir meslek gibi görülmektedir ve bu nedenle oldukça rağbet görmektedir.

Optisyenlik mesleğinin içeriğine baktığımızda; sağlık, fizik, moda, satış ve pazarlama, ticaret, iletişim gibi kolları barındıran komplike bir meslek olduğunu görebiliriz. Tüm bu alanlardan birine veya birkaçına ilgimizin olması, bu mesleği icra edebilmek için tek başına yeterli değildir. Bütün bunlarla beraber bilgi ve tecrübenin olması bizim daha başarılı bireyler olmamızı sağlayacak ve mesleğimizden alacağımız hazzı üst noktalara taşıyacaktır.

Ülkemizde optisyenlik eğitimi veren üniversite sayısı giderek artmaktadır. Bu artışı; eğitim veren devlet ve vakıf üniversitelerinin olması, ulaşılabilirliğin kolay olması, karlı bir meslek olduğunun düşünülmesi gibi nedenlere dayandırabiliriz. Oysaki bir öğrencinin üniversiteden aldığı teorik eğitimin yanında gerek staj gerekse de işle ilgili eğitimlerle kendisini geliştirmesi gerekmektedir. Üniversitelerden alınan teorik ve uygulama derslerinden başarılı olmak tek başına yeterli değildir.

Günümüz şartlarındaki eğitim modellemesinde üniversitelerin amacı, teorik bilgiyi vermek ve bu bilginin nerede kullanılacağını öğretmektir. Üniversitelerin yeteri kadar içeriğe, tecrübeye, vaka sayısına hakim olamamasından dolayı, uygulama tarafı hep eksik kalmaktadır.
Halbuki mesleğimiz teorik bilginin yanında aynı zamanda hayatla iç içe; insanlarla birebir iletişim kurmamızı, modayı yakından takip etmemizi, ihtiyaç analizi yapmamızı gerektiren ve konusunda uzman optisyenlerin bulunması gereken bir meslek olduğu için üniversitede aldığımız eğitim bize sadece yol gösterici bir eğitimdir. Gösterilen bu yolda nasıl yürümemiz gerektiği, nelere dikkat etmemiz gerektiği konusundaki ilk eğitimi staj esnasında stajımızı yaptığımız yerlerde alabiliriz. Bunun ile yetinmeyip daha fazla durum tespiti, şikayet, öneri gibi durumları görmemiz bize tecrübe katacak ve bu tecrübeler neticesinde işimizi doğru yapıyor olacağız.

Optisyenlik bölümünden mezun olmuş bir öğrenci için günümüz kanun ve yönetmeliklerine göre kamu ataması şansı oldukça düşük. Her ne kadar bu konu ile ilgili gerekli çalışmalar yapılıyorsa da istenilen seviyelere ulaşması zaman alacaktır. Bu nedenden dolayı Sağlık Bakanlığı tarafından sınırlı sayıda yapılan atamalarda optisyenlere kadro açılmıyor lakin bazı devlet üniversiteleri yeni yeni sözleşmeli optisyen kadrosu açmaya başladı. 2020 yılı içerisinde Çanakkale 18 Mart Üniversitesi (2 kişi), Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (1 kişi), Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (1 kişi), Erzurum Atatürk Üniversitesi (3 kişi), İstanbul Üniversitesi –Cerrahpaşa- (1 kişi) kadro açarak istihdam sağladı. Buradan da görüldüğü üzere kadrolar ve alımlar oldukça düşük.

Optisyenlik mesleğinin kanun ve yönetmeliklere dayandırılarak bazı tanımların net bir şekilde ifade edilmesi gerekmektedir. Bu eksiklik, mesleğin içerisinde çözülmesi gereken sorunlar haline dönüşmüştür. Bunların en önemlisi; optisyenlik mesleğinin bir tanımının olmamasıdır. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulmuş 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun ve 28886 sayılı Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapılmadığı sürece ortada olan mesleğe ve mesleği icra edenlerin haklarına ait sorunlar net bir şekilde çözülemeyecektir. Bu kanun ve yönetmelik içeriğinden dolayı optisyen, mesul müdür ve işveren gibi tanımların net bir şekilde ifade edilmemesinden dolayı firmalarda çalışan meslektaşlarımızın maaşlarını düzenli alamamaları, düşük maaşla çalıştırılmaları, sigorta primlerinin asgari ücretten yatırılması gibi temel sorunlar ortada olmaya devam edecektir. Bu hususlarda işveren ile birlikte, ilgili konulara dair uzlaşma sağlanması, meslek odalarının konu ile ilgili görüşlerini bildirmesi, kanun ve yönetmelik değiştirilene kadar etkili olacaktır.

Sorunların ve problemlerin çözüme kavuşturulması, kanun ve yönetmeliklerin değiştirilmesi, meslek odalarımızın etkin bir rol oynayabilmesi için biz optisyenlerin elimizi taşın altına koyarak, asli sorumluluklarımızı yerine getirerek uyulması gereken kanun, yönetmelik ve deontoloji kurallarına uygun bir şekilde mesleğimizi icra etmemiz gerekmektedir. Bizler bunlara dikkat etmez isek mesleğimiz saygınlığını yitirmeye devam edecek ve özenilen bir meslek olmaktan çıkacaktır. 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.